Savanyúságok


Ecetes cékla eltevése

Ecetes cékla eltevése
Hozzávalók:
kb. 1 kg cékla
½ tk só
3 dl víz
0,5 dl 10%-os ecet
2 ek cukor
1 tk egész köménymag
1 darab friss torma
Elkészítés:
Steril üvegeket előkészítünk.
A megmosott céklát vízben megfőzzük. Meghámozzuk, és kb. 0,5 cm vastagságú karikákra vágjuk. Egy tálba tesszük.
A vizes-ecetes keveréket felforraljuk, beletesszük a cukrot és a sót, alaposan elkeverjük és a céklát ezzel az öntettel felöntjük, megszórjuk és köménymaggal és óvatosan összekeverjük.
Ha kihűlt az ecetes cékla steril üvegekbe tesszük, minden üvegbe tegyünk kevés meghámozott és hosszan vagy karikában felszeletelt tormát. Légmentesen lezárjuk, fogyasztás előtt lehetőség szerint pár napig érleljük.





 Mennyei csalamádé télire
(a kedvencem)



 Mennyei csalamádé télire
Hozzávalók:

3 kg fejes káposzta
3 kg paprika (lehet erős is)
1 kg vöröshagyma
1 kg uborka
70 dkg kristálycukor
14 dkg só
6 dl 10 %-os ecet
egy csapott evőkanál borként (mezőgazdasági, borászati üzletben kapható)

Elkészítés:

A szép, egészséges, és hibátlan hozzávalókat vékonyan összevágjuk (legjobb ehhez a V-gyalu, de más módszer is jó), és egy nagy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot, a borként, tehát az összes hozzávalót. Jól elkeverjük, és állni hagyjuk 24-30 órát. Időnként megkeverjük. Ha letelt az idő, üvegekbe rakjuk, a saját levével együtt. Ügyeljünk, hogy minden üvegbe jusson lé. Lezárjuk, és máris mehet a kamrába. Évekig eláll felbontva a hűtőben, és 

N A G Y O N finom! Mindenkinek ajánlom



Uborka télire  :

receptje és képe


Uborka télire: 12 db 3/4 l -es üveghez :
üveg aljára hagymakarikák, egész bors, mustármag, kapor, babérlevél, koriander . Majd rá az ubi, és végül a felöntőlé
Lé : 4 l víz , 40 dkg cukor, , 20 dkg só, felforralom, majd gázról levéve hozzáöntök 1 l 10 % -os evetet.
Tetejére pici tartósítószer, majd lezárjuk.
Egy nagy lábosban vízet forralok, leveszem tartalékra, és hagyom hogy lassan, gyöngyözzön a víz. Beleállítom az uborkás üvegeket , és dunsztolom kb. fél órát. Majd óvatosan a konyhapultra kiveszem őket, ott hűlnek ki, majd kerülhet a spejzpolcra 




 Téli kovászos uborka!


 Téli kovászos uborka!

Mi 2l-es műanyag flakonokba tettük el.
1,5l vízhez 2teáskanál só.
Az üveg aljára friss kaport rakunk,erre a negyedelt uborkát beledobáljuk,lehetőleg minél szorosabbra,majd megint kapor-uborka,
erre szórjuk a sót,felengedjük vízzel.Hűvös helyen fekve tároljuk,két-három naponta negyedet fordítunk az üvegen.
Kb 4 hét után fogyasztható
Jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!!





Vitamin saláta
Minden a kertemből

Vitamin saláta

Hozzávalók:1 fej káposzta,3-4 db sárgarépa,kígyó uborka,10% ecet,kb.2 kanál cukor,só

Elkészítése:Reszeld le jó vékonyra a káposztát(torzsáját nem) reszeld hozzá a sárgarépát az uborkát sózd meg egy kicsit,hagyd állni,hogy levet ereszen.Két kanál 10% ecetet önts rá és kb. 2 kanál cukrot ,keverd át jól (kóstold meg ha még kel hozzá ecet vagy cukor tegyél még hozzá). Tehetsz hozzá még akár fokhagymát és köményt is,én most ezeket ki hagytam.Tedbe a hűtőbe legalább 1 órára ,utána fogyasztható is!Nagyon finom és egészséges



Csemegeuborka(tartósítószermentesen)



Csemegeuborka(tartósítószermentesen)


1 liter vízhez 3,5dl ecet kel (10%-os),5 teáskanál só(5 dkg),10 evőkanál cukor(20dkg)


üvegenként a fűszer:kapor,hagyma karikák az üveg aljára
1 babérlevél
1/2 mokkáskanál egész fekete bors
1/2 mokkáskanál egész köménymag
1/2 mokkáskanál mustármag
1/2 mokkáskanál koriander
Én mindegyik üveg tetejére tettem egy db meggy fa levelet(de ez elhagyható)Elkészítés:

Mosd meg az üvegeket, fejjel lefelé állítva szárítsd ki (nem fontos tökéletesen, úgyis hideg vizet öntesz bele). Tégy mindegyik üveg aljára 1-2 szál kaprot (szára, virága, levele vegyesen)hagymakarikákat. Tömd meg az üvegeket uborkával.Mindegyik fűszerből (még 5-féle) tégy mindegyik üvegbe! 1-1 babérlevél (ha kicsi, akkor lehet 2), fél-fél mokkáskanálnyi egész bors, egész kömény, koriander, mustármag. Öntsd fel teljesen a lével. Ha marad lé, tedd el legközelebbre, ha kevés a lé, csinálj még: 2 dl víz (3 rész, azaz 3*0,7 dl), 0,7 dl ecet (1 rész), 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor. Keverni, üvegbe önteni. Jól csavard rá az üvegekre a tetőt!én tettem fóliát is rá!Most fazékba kell tenni az üvegeket, és felönteni vízzel, hogy ellepje a tetejüket is.A fazekat béleld ki újságpapírral, biztos, ami biztos.  Nehogy elpattanjon az üveg. Egész lángon forrald fel a vizet. Itt az utolsó képen a stoppert mutattam volna, hogy 35 perc múlva kezdett csak forrni a víz.( Nem kell neki nagyon forrni, csak határozottan gyöngyözzön.)Ha elkezd gyöngyözni a víz, vedd takarékra a lángot, és még 20 percig (a kommentek szerint elég 15 is!) hadd főjön!

Akkor oltsd el a gázt, és ebben a vízben hagyd kihűlni az üvegeket. (Fél nap)





Hordós savanyúság.


Horváth Edina receptje és képe!

Hordós savanyúság.

(Az eredeti recept 30 literes hordóhoz szól, én viszont lefeleztem az adagokat, mert egy 16 literes vödörben készítem. Ezt osztom meg veletek.)

A tisztára mosott vödörbe teszek 6 liter vizet, 1 liter 10 %-os ecetet, 1 kg kristálycukrot, 18 dkg asztali só, 2 db nátrium benzoát, 1 dkg kénpor, 6 g mustármag, 15 db fekete bors, 28 db szegfűbors, 5 g koriandermag, 15 db meggyfalevél, 15 db babérlevél, pár db torma és 1 jó csokor kapor.
Ezt jó előre elkészítem, mert minden nap kevergetni (csakis tiszta Fakanállal  kell párszor, hogy a cukor és a só elolvadjon, és a kénpor kissé kiszellőzzön a vödörből. Amikor a kertben sorban érik az uborka, megmosom alaposan, és egyszerűen a vödörbe teszem. Naponta többször megkeverem (csakis tiszta Fakanállal , hogy az ubik minden oldalát érje a lé. 
Azért maradok ennél a megoldásnál, mert a férjem a max 3 cm-es uborkát eszi meg, de pl a franciasalátába szaporátlan lenne azt kockáznom. Így viszont minden méret a rendelkezésünkre áll. Amíg üvegbe tettem, gondolkodhattam, milyen méretűt bontsak meg, elrakásnál vagy az üveg volt sok, vagy az ubi kevés... Ha leérett az uborka, lezárom a vödör tetejét. Innét már csak tálalásnál kell belenyúlnom, de csakis tiszta és FA eszközzel. Ez a fém nélküliség a kulcs, hogy egészen az új készítéséig finom és ropogós maradjon benne minden.





Vödrös uborka


Mónika Kovácsné Nagy receptje,képe!


Vödrös uborka:
Az alaplé 10 L-es vödörhöz van.4L víz,12 dkg só,40dkg cukor,4.8 dl 10%-os ecet,2 kávéskanál kénpor,20 szem egész bors,4 db babérlevél,30 szem mustármag,10 szem szegfűbors,1 torma,szalicil. 1 hétig minden nap kevergetni kell.Folyamatosan pakolható bele az uborka,de mást is lehet rakni bele:cukkini,karfiol,répa,káposzta,zöld paradicsom,paprika......





Svéd uborka

Molnár Tiborné receptje,képe

Svéd uborka
Hozzávalók:
4 kg uborka,
1 kg hagyma (lila,vörös),
6 dl víz,
4 dl 20% ecet,
8 dl kristálycukor,
1 dl só,
fél cs. mustármag,
1 kk.nátrium benzoát.
Elkészítés: az uborkát és a hagymát meg tisztítom,majd legyalulom,egy nagy edénybe teszem amiben könnyű össze keverni.Elkészítem a hozzá valókból a levet,és addig kevergetem,amíg a cukor el nem olvad.Ha kész akkor rá öntöm az uborkára,1 napig állni hagyom,közben meg kevergetem,majd üvegekbe teszem,ügyelve,hogy ne maradjon benn levegő,de akár azonnal is fogyasztható.Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése