KENYÉR
A kenyér készítése(ahogy én szoktam)
Elsőként lehet sütni Pataki tálba(agyag tálba)vagy akár jénai tálba vagy csak simán tepsibe!
Én mindig turmixgép dagasztó szárával dolgozom ki a tésztát.
Utána még kézzel egy kicsit át dolgozom!
Mikor meg kelt még át dolgozom ,formázom ,kelesztem.
Sütés:. Éles késsel bevágjuk a tésztát vagy pengével, rátesszük a tál
tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig
200 fokon. Ezután levesszük a tetejét,le spriccelem vízzel és még kb,10 percre visszatolom.
Ha simán tepsiben sütőm akkor egy kisebb fazekat helyezek a sütő aljába amibe meleg víz van.
Miután kivettem rácsra helyezem és vízzel le spriccelem és hagyom ki hűlni pár perc után elkezd cserepesedni.
Házi kenyér
Tepsibe sütöttem ,körbe vágtam attól jött fel a teteje -kis kalapja :) )
Recept:
60 dkg BL 80-as liszt(én most finom lisztet használtam)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 csipet aszkorbinsav azaz C vitamin(elhagyható)
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk.Amikor szép bugyborékos a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.A tésztát a duplájára kelesztjük,ízlés szerint formázzuk.Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spricceltem rá. És mehet a forró sütőbe. A sütő aljába kis fazekat helyeztem amibe vizet töltöttem, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent.Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem.
60 dkg BL 80-as liszt(én most finom lisztet használtam)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 csipet aszkorbinsav azaz C vitamin(elhagyható)
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk.Amikor szép bugyborékos a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.A tésztát a duplájára kelesztjük,ízlés szerint formázzuk.Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spricceltem rá. És mehet a forró sütőbe. A sütő aljába kis fazekat helyeztem amibe vizet töltöttem, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent.Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem.
Házi kenyér sütő zacskóba sütve!!!
(a recept ugyan az mint az előzőnél) Recept:
60 dkg BL 80-as liszt(én most finom lisztet használtam)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 csipet aszkorbinsav azaz C vitamin(elhagyható)
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk.Amikor szép bugyborékos a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.A tésztát a duplájára kelesztjük,ízlés szerint formázzuk.Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe. A sütőzacskót belülről bespricceltem vízzel, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent.Egy kis lábosba tettem vizet és a sütő aljába helyeztem. Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem.
60 dkg BL 80-as liszt(én most finom lisztet használtam)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 csipet aszkorbinsav azaz C vitamin(elhagyható)
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk.Amikor szép bugyborékos a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.A tésztát a duplájára kelesztjük,ízlés szerint formázzuk.Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe. A sütőzacskót belülről bespricceltem vízzel, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent.Egy kis lábosba tettem vizet és a sütő aljába helyeztem. Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem.
Fehér kenyér I.
Fehér kenyér I.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 evőkanál tejpor.
1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön 45-50 percig sütjük.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 evőkanál tejpor.
1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütőlapra helyezzük. 20-30 percig pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön 45-50 percig sütjük.
Burgonyás kenyér I.
Burgonyás kenyér I.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor.
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor.
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Házi kenyér Pataki tálban:
Házi kenyér Pataki tálban:
hozzávalók 6 főre
3 dl víz
1 dl napraforgó olaj
1 kk ecet
60 dkg liszt
2 kk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
Rama a tál kikenéséhez
elkészítés
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
hozzávalók 6 főre
3 dl víz
1 dl napraforgó olaj
1 kk ecet
60 dkg liszt
2 kk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
Rama a tál kikenéséhez
elkészítés
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Tigriskenyér
Elkészült a tigriskenyerem!
bár milyen kenyeret készíthetsz csak a máz a lényeg .A máz receptje:65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt,A mázhoz valókat jól elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe.Ez az eredeti recept én még tettem hozzá kevés sót,bors,
bár milyen kenyeret készíthetsz csak a máz a lényeg .A máz receptje:65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt,A mázhoz valókat jól elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe.Ez az eredeti recept én még tettem hozzá kevés sót,bors,
Házi kenyér öreg-tésztával !
Házi kenyér öreg-tésztával
Öreg-tészta
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
Kelt tésztát készíttek a hozzávalókból,hagyom meg kelni majd
konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba .Akár 10 napig is el áll a hűtőbe.
Kenyérhez:
3 dl víz
1 dl napraforgó olaj
1 kk ecet
60 dkg liszt
2 kk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
25dkg öregtészta
Rama a tál kikenéséhez
elkészítés
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Öreg-tészta
Hozzávalók:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
Kelt tésztát készíttek a hozzávalókból,hagyom meg kelni majd
konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, öszeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba .Akár 10 napig is el áll a hűtőbe.
Kenyérhez:
3 dl víz
1 dl napraforgó olaj
1 kk ecet
60 dkg liszt
2 kk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
25dkg öregtészta
Rama a tál kikenéséhez
elkészítés
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Magos kenyér
Horváth Edinától kaptam a fényképet és a receptet!
Magos kenyér sütés előtt.
65 dkg BL55-ös liszt, 10 ml só, 10 ml cukor, 2 dkg vaj, 4.2 g-os élesztő fele, 360 ml víz, 3 teáskanál lenmag.
Miután szépen megkelt, lehetőség szerint hideg sütőbe teszem, légkeverés, 200 Cfok. Kb 10 perc alatt éri el a hőfokot, utána még további 30 perc, és kész a finom házi magos kenyér
65 dkg BL55-ös liszt, 10 ml só, 10 ml cukor, 2 dkg vaj, 4.2 g-os élesztő fele, 360 ml víz, 3 teáskanál lenmag.
Miután szépen megkelt, lehetőség szerint hideg sütőbe teszem, légkeverés, 200 Cfok. Kb 10 perc alatt éri el a hőfokot, utána még további 30 perc, és kész a finom házi magos kenyér
Házi kenyér
Borbélyné Vali receptje:
Nem kenyérsütőbe készítettem, robotgépemhez van dagasztószár, avval dagasztottam, és gáztepsibe sütöttem, maga a recept nagyon egyszerű, csak időigényes. Recept: 1 kg finomliszt, 7 dcl langyos viz, 2.5 dkg élesztő 2 kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 3 evőkanál étolaj. A lisztet a sót, cukrot, étolajat és az élesztőt / kb.1 dcl langyosabb vízbe elkeverjük az élesztőt / összekeverjük, és jól kidagasztjuk ez kb 10 perc, ha már szép sima akor meleg helyen 2 órát kelesztjük. Azután kicsit kézzel deszkán átgyúrjuk, hogy kimenjen belőle az élesztőgáz, ismét meleg helyen 1 órát kelesztjük.Ezután egyszerűen kettészakítjuk, kicsit formára igazítjuk, sütőlapra tesszük, vizes konyharuhával letakarva 30 percet melegen kelni hagyjuk. Sütés előtt 1 tojással megkenjük, bevagdaljuk és előmelegített sütőbe 160 fokon 1 óra alatt megsül. Rácsra kell kirakni, hogy kigőzölje magát. Először sütőpapírt tettem a tepsibe, most csak egy kicsit kiolajoztam.
Nem kenyérsütőbe készítettem, robotgépemhez van dagasztószár, avval dagasztottam, és gáztepsibe sütöttem, maga a recept nagyon egyszerű, csak időigényes. Recept: 1 kg finomliszt, 7 dcl langyos viz, 2.5 dkg élesztő 2 kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 3 evőkanál étolaj. A lisztet a sót, cukrot, étolajat és az élesztőt / kb.1 dcl langyosabb vízbe elkeverjük az élesztőt / összekeverjük, és jól kidagasztjuk ez kb 10 perc, ha már szép sima akor meleg helyen 2 órát kelesztjük. Azután kicsit kézzel deszkán átgyúrjuk, hogy kimenjen belőle az élesztőgáz, ismét meleg helyen 1 órát kelesztjük.Ezután egyszerűen kettészakítjuk, kicsit formára igazítjuk, sütőlapra tesszük, vizes konyharuhával letakarva 30 percet melegen kelni hagyjuk. Sütés előtt 1 tojással megkenjük, bevagdaljuk és előmelegített sütőbe 160 fokon 1 óra alatt megsül. Rácsra kell kirakni, hogy kigőzölje magát. Először sütőpapírt tettem a tepsibe, most csak egy kicsit kiolajoztam.
Kovász
Tészta:
Az előzőleg összekészített kovász
40 dkg sima liszt
15 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem,formázom. Gyúrjuk át, formázzunk belőle egy cipót, hintsük meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk kelni 40-50 percet.
Gyúrjuk át a tésztát, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk ismét bucira. Vegyünk elő egy akkora lábost, ami még elfér a sütőben, én ezt a ~25 cm átmérőjűt használtam.. Béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele a tésztát. Fedjük le, és így kelesszük 30-40 percet, addig gyújtsuk be a sütőt, maximumra (~220-230 C°).Ha megkelt a tészta, egy éles késsel bevágom a tetejét, és meghintem vékonyan liszttel.Sütöm 40-45 percet, majd ránézek, egy kicsit megspriccelem, és fedő nélkül teszem vissza és sütöm még 10-15 percet.
Kiveszem az edényből, és megkopogtatom az alját, ha kong, akkor megsült. Rácsra teszem és hagyom langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával, így ropogós marad a héja.
Persze bármibe lehet sütni!
Kovászolt kenyér
Elkészült:-) Terike Atkáriné receptje szerint
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kele
sztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Bagett
Fehérváry Saroltától kaptam a fényképet és a receptet !
Bagett
Előtészta:
20 dkg kenyérliszt
13 dkg víz, vagy tejsavó
4 g friss élesztő
A tésztához:
összes előtészta
3 dl víz vagy tejsavó
2 tk só
2 ek. olaj
2 ek burgonyapehely
50 dkg kenyérliszt
1 tk cukor
1 dkg friss élesztő
Előző este elkészítjük az előtésztát, összekeverjük, letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk másnapig.
A hozzávalókból és az előtésztából lágyabb tésztát dagasztunk. Kiolajozott kelesztőtálba rakjuk és duplájára kelesztjük.
Majd kiborítjuk lisztezett felületre és 4 részre osztjuk. Megformázzuk és belisztezzük, majd sütőzacskóban tovább kelesztjük. Óvatosan benyúlva pengével bevágjuk és 1 órán át kelesztjük. Sütés előtt befújjuk vízzel és 220°C-os sütőben 20 -25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után is lepermetezzük vízzel és rácson hűtjük
Kukoricás kenyér
Solymosi Lászlóné Jucus-tól kaptam a fényképet és a receptet!
Kukoricás kenyér
Hozzávalók:
450 gr. kenyérliszt
100 gr. kukoricaliszt
350 ml víz,
90 ml tej,
1,5 tk. cukor.
1,5 tk. só.
2,5 ek. vaj,
2,5 tk. élesztő.
Ez a recept is a Kenyérsütés c. könyvemből való, eredetileg kenyérsütőgépre íródott.
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kele
sztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Bagett
Fehérváry Saroltától kaptam a fényképet és a receptet !
Bagett
Előtészta:
20 dkg kenyérliszt
13 dkg víz, vagy tejsavó
4 g friss élesztő
A tésztához:
összes előtészta
3 dl víz vagy tejsavó
2 tk só
2 ek. olaj
2 ek burgonyapehely
50 dkg kenyérliszt
1 tk cukor
1 dkg friss élesztő
Előző este elkészítjük az előtésztát, összekeverjük, letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk másnapig.
A hozzávalókból és az előtésztából lágyabb tésztát dagasztunk. Kiolajozott kelesztőtálba rakjuk és duplájára kelesztjük.
Majd kiborítjuk lisztezett felületre és 4 részre osztjuk. Megformázzuk és belisztezzük, majd sütőzacskóban tovább kelesztjük. Óvatosan benyúlva pengével bevágjuk és 1 órán át kelesztjük. Sütés előtt befújjuk vízzel és 220°C-os sütőben 20 -25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után is lepermetezzük vízzel és rácson hűtjük
Kukoricás kenyér
Solymosi Lászlóné Jucus-tól kaptam a fényképet és a receptet!
Kukoricás kenyér
Hozzávalók:
450 gr. kenyérliszt
100 gr. kukoricaliszt
350 ml víz,
90 ml tej,
1,5 tk. cukor.
1,5 tk. só.
2,5 ek. vaj,
2,5 tk. élesztő.
Ez a recept is a Kenyérsütés c. könyvemből való, eredetileg kenyérsütőgépre íródott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése