Töltött gomba
Töltött gomba:
a mennyiség tetszőleges,hozzávalók,kal apos gomba,amit pucolunk,kiszedjük a közepet: a töltelek:fetasajt,bors,csilipaprika,póréhagyma,petrezselyemzöld,kevés tejföl vagy natúr joghurt,a hozzávalókat összekeverjük és betoltjuk a gombákba,amit egy hőálló tálba teszünk,és fólia alatt kb fel óráig pároljuk,majd megszórjuk sajttal,és készre sütjük.
Rakott krumpli!
Rakott krumpli!
Krumplit meg pucolom,felkarikázom és megfőzőm sós vízbe de vigyázva arra ,hogy ne főzzem
szét.Ha kész leszűrőm ,bele öntöm felét a tepsibe amit előzőleg kacsa zsírral ki kentem (de lehet más zsírral is) mehet rá kolbász,szalonna,hagyma,fő
Sajt
golyó
Sajt golyó: 30dkg reszelt sajt,1 egész tojás,1 evőkanál liszt.Kézzel összegyúrjuk,apró golyócskákat készítünk és forró olajban aranybarnára sütjük.Gyors és finom!
Sajt golyó: 30dkg reszelt sajt,1 egész tojás,1 evőkanál liszt.Kézzel összegyúrjuk,apró golyócskákat készítünk és forró olajban aranybarnára sütjük.Gyors és finom!
Mini cukkini fasírt
Mini cukkini fasírt
Hozzávalók: 2 db nagyobb cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
100 gr reszelt sajt(ha füstölt még jobb)
2 ek. tejföl
só, bors
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 kk. pirospaprika (elhagyható)
2 tojás
olaj (sütéshez)
Elkészítés: A cukkinit alaposan megmossuk, lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk, hozzá ütjük a két tojást, bele rakjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, a reszelt sajtot és fokhagymát, tejfölt, pirospaprikát, és a zsemlemorzsát.(Még egy kis friss petrezselymet is bele tudtam volna rakni, de sajnos nem volt itthon.) Az alaposan összekevert masszából kis golyókat formálunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.
Hozzávalók: 2 db nagyobb cukkini
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
100 gr reszelt sajt(ha füstölt még jobb)
2 ek. tejföl
só, bors
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 kk. pirospaprika (elhagyható)
2 tojás
olaj (sütéshez)
Elkészítés: A cukkinit alaposan megmossuk, lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk, hozzá ütjük a két tojást, bele rakjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, a reszelt sajtot és fokhagymát, tejfölt, pirospaprikát, és a zsemlemorzsát.(Még egy kis friss petrezselymet is bele tudtam volna rakni, de sajnos nem volt itthon.) Az alaposan összekevert masszából kis golyókat formálunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.
Krumpliglanca
Krumpliglanca
Összetevők:
1 kg hámozott krumpli, 4 evőkanál búzaliszt, szalonna, vöröshagyma
Az elkészítés módja: a meghámozott burgonyát apró kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A burgonyát széttörjük a vízbe, hozzáadjuk a búzalisztet, 2-3 perc kevergetés mellett sűrű masszát kapunk.Mikor kész bő olajba de a legjobb zsírba vöröshagymát pirítunk..A kását elterítjük a tányéron és meglocsoljuk a zsíros hagymával,tehetünk rá még tejfölt is.
Rizsgolyók...
Kálmánné Barta Mónika receptje
Rizsgolyók...
olajon megpirítani kis hagymát,hozzáadni a rizst majd alaplével öntögetve megfőzzük.mikor majdnem kész egy doboz chopped tomatot belekeverünk,sózzuk borsozzuk igény szerint.Teljesen kihűtjük,majd tojóst.bazsalikomot,zsemlemorzsát keverünk bele,hogy jól formàzhatò állaga legyen.A közepébe egy kis mozzarellát teszünk gomboccà formàzzuk,majd zsemlemorzsába forgatjuk.A hűtőbe tenni kicsit.Aztàn forrò olajba kisütjük.A rizottót tegnap megcsináltam és hűtőbe tettem.
A majonézt egy tojàssàrgàjàhoz 1 dl olaj,előszór cseppekbe adagolni az olajat majd amikor sűrűsödik csurgatni bele.K.k. porcukor,k.k. mustár,pàr csepp citromlé,csipet só,bors.Majd pàr kanál tejfölt hozzáadni.
Tört burgonya
Tört burgonya
Nagyon finom!!!
Hozzávalók
A burgonyapüréhez:
1 kg burgonya
1 kiskanál só
5 dkg vaj
Az összeállításhoz:
3 evőkanál étolaj
6 db virsli
1 nagy fej hagyma - vörös
A tetejére:
5 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
só
5 csipet bors - fehér (őrölt)
A burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Közben a virslit karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk és az olajon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a virslit, és pár percig pirítjuk.
A megfőlt burgonyáról a vizet leszűrjük, hozzátesszük a vajat, összetörjük, majd hozzákeverjük a virslihez.Egy tűzálló edényt vajjal vékonyan kikenünk, belesimítjuk a burgonyát, majd 5 mélyedést alakítunk ki a tojásoknak. Itt figyeljünk arra, hogy a mélyedés elég mély legyen, a tojás ne folyjon ki belőle, de nem is menjünk le az edény aljáig.
Egyesével a tojásokat a kis mélyedésekbe ütjük, kicsit sózzuk, borsozzuk, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük Petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat!
Házi Nudli
Házi Nudli
Ahogy én készítem:kB.1,5kg krumplit héjába megfőzök ,mikor kész le húzom a héját és át töröm egy tojást kevés sót és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz.Én nem nyújtom ki mert nekem majd nem mindig le ragadt ezért én úgy csinálom,hogy el osztom 4 cipóba és hosszúkás hengert csinálok belőle a kezem segítségével,aztán fel szelem majd össze gurigázom a tenyerembe.Lobogó sós vízbe ki főzöm és darába vagy mákba beleforgatom
Gőzgombóc:
Hozzávalók: A buktához: 50 dkg liszt, 3 dl tej,-2,5 dkg élesztő, 2 tk. cukor,-csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 tojás, 10 dkg olvasztott vaj a bukták kenéséhez.-A töltelék:-házi szilvalekvár.-A tetejére:-porcukor, vaníliás cukor,-darált dió vagy mák.-A vaníliamártáshoz:-4 tojássárgája, 6-8 púpozott ek. kristálycukor, 1 cs. vaníliaöntet por (Dr. Oetker),-1 púpozott ek. liszt,-1 tk. vanília aroma, 7 dl tej, 2,5 dl tejszín.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet kelesztő tálba mérjük, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a csipet sót, a teáskanál cukrot, az egész tojást, s végül a megfuttatott élesztős tejet hozzáöntjük.
Ezt jól kidagasztjuk, s ha szükséges, még egy kicsi liszttel megszórjuk. Hagyjuk a kelesztő tálban, még kétszer felpukkan. Ezután lisztes deszkára fektetjük és kinyújtjuk nem túl vékonyra. Éles késsel téglalapokra daraboljuk a tésztát, majd a lekvárból a rövidebb oldalak mellé halmozunk egy adagot. Ezután felgörgetjük a tésztát bukta alakúra. Lehet formázni gombóc alakúra is. Két nagyobb fazékba vagy lábosba 4-5 cm magasságig vizet öntünk, lekötjük jó feszesen konyharuhával, majd felforraljuk a vizet. Az elkészített buktákat a feszes konyharuhákra tesszük úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert össze fognak kelni. Ha az összes tésztát az edényekre helyeztük, egy másik magas edénnyel vagy műanyag tállal lefedjük, s így a folyamatosan forrásban lévő víz fölött készre gőzöljük. 10-15 perc alatt elkészülnek, tűpróbával ellenőrizhető. Ezután a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót (vagy mákot) összekeverjük, s a kész, olvasztott vajjal megkent gombócokat megforgatjuk benne. Forró vaníliamártással tálaljuk, melynek elkészítéséhez tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port, és simára keverjük, majd folyamatosan hígítjuk a tejjel, és végül a tejszínnel. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük. Forrón az igazi.
Szilvalekváros derelye!
Szilvalekváros derelye!
kb
más fél kg krumplit főztem és 2 szem tojást kevés só mert a krumpliba
is tettem és annyi liszt amennyit fel vesz (már ne ragadjon.De le írom az
eredeti receptet amihez nem kel krumpli mert ez inkább a szilvás gombóc
tészta.Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt
2 tojás
20 dkg szilvalekvár
4 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet gyúródeszkára öntjük, közepébe mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, és 1-2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos lesz és nem ragad a kezünkhöz. Sodrófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a levél felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, derelyevágóval feldaraboljuk. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
40 dkg liszt
2 tojás
20 dkg szilvalekvár
4 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet gyúródeszkára öntjük, közepébe mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, és 1-2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos lesz és nem ragad a kezünkhöz. Sodrófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a levél felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, derelyevágóval feldaraboljuk. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Epres gombóc
Epres gombóc
1kg főtt krumpli,összetörve,1 tojás,20dkg liszt,1 e.k. búzadara.Az egészet összegyúrjuk,kinyújtjuk,ki
ITALIAN MASH
ITALIAN MASH
A krumplit sós vizben megfőzzük.A sütőtőkőt megpucoljuk,apró kockákra vágjuk.chilivel,fokhagymáv al,sóval
borssal,olivaolajjal ősszekeverjük.Sütőbe tesszük kőzepes hőfokon kb.20
percig sütjük.Amikor kész a krumplit ősszetőrjük és hozzákeverjük a
sütőtőkőt.
ITALIAN MASH
A krumplit sós vizben megfőzzük.A sütőtőkőt megpucoljuk,apró kockákra vágjuk.chilivel,fokhagymáv
Túrógombóc
50dkg túró,4 tojás,2dl búzadara,csipet só.
jól összekeverjük,majd pár órára betesszük a hűtőbe.Zsemlemorzsát olajon megpirítunk,fahéjjal,cukor
Túrós nudli
Túrós nudli
Hozzávalók: 50 dkg túró, 25 dkg liszt (finom), 7 dkg vaj, 2 db tojás, 1 csipet só,1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj (reszelt), fahéj ízlés szerint, 10 dkg dió (darált), 1 ek porcukor, 1 ek lekvár/ dzsem Elkészítése: A túrót a liszttel, a vajjal, tojással, sóval, cukorral, citromhéjjal, kevés fahéjjal és kevés darált dióval összegyúrjuk. Hagyjuk pihenni 15-30 percig.
Ha ragad nagyon a tészta, adjunk még hozzá lisztet.
A tésztát elcsipkedjük, majd kis nudlikat sodrunk belőle. Közben a vizet feltesszük forrni.
Két részletben kifőzzük. Miután feljött a felszínre, még 15 percig főzzük. A diót kevés fahéjjal kicsit megpirítjuk egy száraz serpenyőben (ez a művelet elhagyható). A lecsepegtetett nudlikat megforgatjuk a diós keverékben, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk
Hozzávalók: 50 dkg túró, 25 dkg liszt (finom), 7 dkg vaj, 2 db tojás, 1 csipet só,1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj (reszelt), fahéj ízlés szerint, 10 dkg dió (darált), 1 ek porcukor, 1 ek lekvár/ dzsem Elkészítése: A túrót a liszttel, a vajjal, tojással, sóval, cukorral, citromhéjjal, kevés fahéjjal és kevés darált dióval összegyúrjuk. Hagyjuk pihenni 15-30 percig.
Ha ragad nagyon a tészta, adjunk még hozzá lisztet.
A tésztát elcsipkedjük, majd kis nudlikat sodrunk belőle. Közben a vizet feltesszük forrni.
Két részletben kifőzzük. Miután feljött a felszínre, még 15 percig főzzük. A diót kevés fahéjjal kicsit megpirítjuk egy száraz serpenyőben (ez a művelet elhagyható). A lecsepegtetett nudlikat megforgatjuk a diós keverékben, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk
Töltött burgonya
A receptet és a fotót kaptam:
Csilla Pálffyné Gyengétől
Töltött burgonya:
7 db nagy burgonyát héjában megfőztem. kettévágtam belsejüket kiszedtem, és sütőpapírra tettem őket.
töltelék: krumpli belseje, kb. 25 dkg szeletelt párolt gomba , egy bögre borsó párolva, 6 szelet házi szalonna vékony csíkokra vágva. lepirítva, 1 egész tojás, só, bors, petrezselyemzöld.
Ezzel megtöltöttem, egy-kettőt baconnel körbetekertem, rá reszelt sajt, és irány a sütő...
Töltött krumpli
A receptet és fotót kaptam:Polgár Hajnalkától!(Pápa)
Töltött krumpli:
krumplikat megmosom, és kb 1cm-enként bevágom 3/4 részig. sós étolajjal bekenem kívül-belül, picit a tetejét is megsózom. kb. 40 percig sütöm. ha kész, megtöltöm hagymakarikákkal, sajttal és bacon-nal (kolbásszal is lehet). pár percre visszateszem a sütőbe.
Karbonara spagetti
Karbonara spagetti
Hozzávalók:
1 csomag spagetti
20 dkg sonka
20 dkg bacon szalonna
5-10 dkg parmezán sajt
2 dl főzőtejszín
2 db egész tojás
só
bors
Elkészítés:
A spagetti tésztát kifőzzük. Közben a tojást felverjük, majd elkeverjük a 2 dl tejszínnel.
A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a tejszínes-tojásos elegyhez. Jól elkeverjük.
Sózzuk, borsozzuk. Ezt követően a sonkát és a szalonnát apró kockákra vágjuk, majd forró lábasban megsütjük,
a tojásos-tejszínes-sajtos elegyet ráöntjük, rotyanásig, beletesszük a leszűrt tésztát
jól átforgatjuk, hogy a tojás megsüljön! És már kész is!
Tálalásnál reszelt sajttal és egy pici csipet petrezselymemmel meghintem.
Jó étvágyat!!!
Hozzávalók:
1 csomag spagetti
20 dkg sonka
20 dkg bacon szalonna
5-10 dkg parmezán sajt
2 dl főzőtejszín
2 db egész tojás
só
bors
Elkészítés:
A spagetti tésztát kifőzzük. Közben a tojást felverjük, majd elkeverjük a 2 dl tejszínnel.
A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a tejszínes-tojásos elegyhez. Jól elkeverjük.
Sózzuk, borsozzuk. Ezt követően a sonkát és a szalonnát apró kockákra vágjuk, majd forró lábasban megsütjük,
a tojásos-tejszínes-sajtos elegyet ráöntjük, rotyanásig, beletesszük a leszűrt tésztát
jól átforgatjuk, hogy a tojás megsüljön! És már kész is!
Tálalásnál reszelt sajttal és egy pici csipet petrezselymemmel meghintem.
Jó étvágyat!!!
Juhtúrós
galuska
Juhtúrós galuska:5db nyers krumplit finom lyukú reszelőn lereszelek,hozzáadok 1tojást,csipet sót és annyi lisztet hogy ne túl kemény tésztát kapjak.Lobogó forró vízbe szaggatom,ha felúsztak a víz tetejére,még 4percig főzöm.Leszűröm,nem öblítem.Rámorzsolom a juhtúrót és szalonnával aranyszínűre pirított vöröshagymával,kefirrel (tejföllel) tálalom.Eredetileg vágódeszkára teszik a tésztát és késsel szaggatják.Ha szükséges,sózok.
Kelvirágfelfújt.
Kontics Martin-tól kaptam a receptet-képet!
Kelvirágfelfújt.
60dkg karfiol
15 dkg tejföl
2tojás szét választva
3dkg vaj
3dkg liszt
1,5dkg zsemlemorzsa
Karfiolt megfőztem sós vízben,tojás sárgáját vajjal(olvasztott) habosra kevertem hozzá kevertem a tejfölt,a felvert tojás fehérjét,majd a lisztet és végül a leszűrt karfiolt.
Csészéket kivajaztunk,morzsáztunk,ka nállal
3/4-éig megtöltöttem majd pároló szekrényben egy 25-30p alatt
hőkezeltük,ha kihűl elválik a csésze falától,ha nem akkor késsel kicsit
rásegítettünk
vízfűrdőben azt hiszem 50p-et ír a könyv.
Kelvirágfelfújt.
60dkg karfiol
15 dkg tejföl
2tojás szét választva
3dkg vaj
3dkg liszt
1,5dkg zsemlemorzsa
Karfiolt megfőztem sós vízben,tojás sárgáját vajjal(olvasztott) habosra kevertem hozzá kevertem a tejfölt,a felvert tojás fehérjét,majd a lisztet és végül a leszűrt karfiolt.
Csészéket kivajaztunk,morzsáztunk,ka
vízfűrdőben azt hiszem 50p-et ír a könyv.
Paradicsomos-zöldborsós spagetti:
Paradicsomos-zöldborsós spagetti:
Hagymátdinsztelek,rárakom a zöldborsót,egy konzerv sűrített paradicsomot,majd fűszerezem:fokhagymával,só
Túrógombóc
Túrógombóc
Hozzávalók:
1/2 kg tehéntúró
2 db tojás
1 bögre búzadara (A pöttyös bögrével mérve. Ha olyan nincs a háztartásban
akkor bármilyen 2dl-es bögre megteszi!)
csipet só
Ízesítéshez:
kevés olaj
zsemlemorzsa
porcukor
tejföl
Elkészítés:
Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a pöttyös bögrében mért búzadarával, és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól
megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, legalább 2 órával korábban keverjük be az alapanyagokat. Formázzunk -ízlés szerinti méretű- gombócokat, majd forró vízben főzzük ki. A golyók méretétől függően10 -15 perc alatt készül el. Közben, (ha szeretjük) készítsük el az olajon pirított zsemlemorzsát, úgy, hogy kevés olajat felforrósítunk, majd annyi morzsát adunk hozzá, ami jól felszívja azt. ,kevés vízzel felöntjük és még addig kevergetjük míg morzsás lesz újra.Enyhén, vagy közepesen megpirítjuk, és a kifőzött, leszűrt gombócra hintjük. Ízesítéshez tejfölt, és porcukrot is
Hozzávalók:
1/2 kg tehéntúró
2 db tojás
1 bögre búzadara (A pöttyös bögrével mérve. Ha olyan nincs a háztartásban
akkor bármilyen 2dl-es bögre megteszi!)
csipet só
Ízesítéshez:
kevés olaj
zsemlemorzsa
porcukor
tejföl
Elkészítés:
Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a pöttyös bögrében mért búzadarával, és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól
megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, legalább 2 órával korábban keverjük be az alapanyagokat. Formázzunk -ízlés szerinti méretű- gombócokat, majd forró vízben főzzük ki. A golyók méretétől függően10 -15 perc alatt készül el. Közben, (ha szeretjük) készítsük el az olajon pirított zsemlemorzsát, úgy, hogy kevés olajat felforrósítunk, majd annyi morzsát adunk hozzá, ami jól felszívja azt. ,kevés vízzel felöntjük és még addig kevergetjük míg morzsás lesz újra.Enyhén, vagy közepesen megpirítjuk, és a kifőzött, leszűrt gombócra hintjük. Ízesítéshez tejfölt, és porcukrot is
Hamis túrógombóc
Hamis túrógombóc
1 l tejet felteszek forrni, az idő alatt 3dl-es bögrényi búzadarát
összekeverek 2 ek vaníliás pudinggal és 2,5 ek cukorral (azén ízlésemnek
kicsit kevés volt a cukor, legközelebb legalább 4 ek cukrot teszek
bele). Amikor elkezd forrni a tej, lassú lángra teszem és beleöntöm a
búzadarás keveréket. Nagyon hamar besűrűsödik. Hagyom hűlni. Addig
zsemlemorzsát pirítok olajon. Amikor már kéz meleg evőkanállal kikanalazom és gombócokat formázok belőle és a
zsemlemorzsába megforgatom. 1 gombóc kb 1,5 ek. Gyorsan kell csinálni,
amennyire a kéz bírja a meleget, mert amikor már nagyon kihűl nehezebben
lehet belőle gombócot formázni - de persze egy kis megvizezés csodákra
képes ;)Gyors és finom:D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése