Medvehagyma/bodza/Pitypang



A medvehagyma valódi egészségbomba.
Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos.


Szendvicsekhez, levesekhez, húsokhoz

A medvehagyma felhasználása igen sokrétű. A friss leveleket apróra vágva akár a reggeli szendvicshez is fogyaszthatod, készíthetsz belőle főzeléket, levest, de húsokhoz és köretekhez is kiváló. Salátába is beleteheted, de a szárított levelekkel az ételeket is fűszerezheted. Mivel a medvehagyma csak májusig szedhető, ha hosszú távon szeretnéd fogyasztani, érdemes frissen lefagyasztani, vagy fűszerolajként tárolni






Medvehagymás háromszögek!







Medvehagymás háromszögek!
Hozzávalók
Tésztához
80 dkg liszt 5 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 5 dl tej 1 csapott evőkanál só 2 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)
Elkészítés
1 dl langyos tejben ( tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.


Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. ( 40 perc-1 óra)
Megfelezzük a tésztát,vékonyra kinyújtjuk,
megkenjük  tejföllel  majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot amit szeretünk és persze a medvehagymát.
és feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.
Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle. ( én itt most fordítottam, előbb vágtam fel, és utána kentem meg ez így is-úgy is működik.
A tetejére szezámmagot szórhatunk  és 180 fokon 15-20 percig sütjük.







Medvehagymás pogácsa

A fényképet és a receptet :Erkiné Gáspár Alexandra-tól kaptam

Medvehagymás pogácsa


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
kb. 30-40 db medvehagymalevél
2 tojássárgája
1 dl tej
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 tojás felverve a pogácsák bekenéséhez

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk az élesztős tejet. A reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes hozzávalót hozzáadjuk, majd jól összedolgozzuk. Egy elég puha tésztát fogunk kapni. Fél órát langyos helyen pihentetjük. Közben az alaposan megmosott és lecsöpögtetett medvehagymaleveleket apróra vágjuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét, erre jön a reszelt sajt fele. A tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit, vagy a rétest, letakarjuk és negyed óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymával és sajttal és megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, a tetejét megkenjük a felvert tojással, éles késsel berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.








Medvehagymás buci


Bodza dzsem

Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük,jó alaposan át mossuk .
Összetörjük a rúdmixerrel és szitán átpasszírozzuk (így a magok kikerültek belőle), majd felforraltam, beleraktam a dzsem tartósítót,és a cukrot.Üvegbe mertem és kész is.



 
A fényképet és a receptet Horváth Edinától kaptm!!
Medvehagymás buci

70 dkg lisztből kelt tésztát készítek. Ekkora adagot 2 bucira, majd mindegyiket 12 db-ra osztok. Töltelékeke: medvehagyma, baconszalonna, sajt. Bukta módjára betekerem, de a sütőlapra külön-külön rakom le. 200 Cfokon 20 perc alatt elkészül
.
Medvehagymás Lángos

Medvehagymás Lángos
Hozzávalók:

1 kg liszt
1 kis pohár tejföl
5 dl tej
5 dkg élesztő /1/2 dl tejben 1 kockacukorral felfuttatva/
2 púpos teáskanál só
1 db tojás
1 csokor medvehagyma (20-25 db)
a sütéshez olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk,a medvehagymát jó apróra bele szeljük és nagyon jól kidagasztjuk. Olajjal kikent nylontasakba tesszük, hűtőbe rakjuk. Másnap, vagy ha reggel készítettül el, akár már délben süthetjük. Kézzel csípünk egy darabot a tésztából, kihúzogatjuk, és forró olajban kisütjük. Tejföllel, sajttal, fokhagymával ízlés szerint kínáljuk.A hűtőbe akár 30 napig el áll.
Medvehagymás Tócsi,lepcsánka ki ahogy ismeri :)


Medvehagymás Tócsi,lepcsánka ki ahogy ismeri :)

A fényképet kaptam:Farkas Nikolettától!

Elkészítése:Én így szoktam:Krumplit megpucolom le reszelem.Ahány szem krumpli annyi kanál liszt,tejföl,só,bors,medvehagyma finomra szelve,tojás.Ezt összekeverem kicsit állni hagyom majd olajba ki sütöm.



Bodza dzsem

 
Bodza dzsem

Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük,jó alaposan át mossuk .
Összetörjük a rúdmixerrel és szitán átpasszírozzuk (így a magok kikerültek belőle), majd felforraltam, beleraktam a dzsem tartósítót,és a cukrot.Üvegbe mertem és kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése