Levesek



Kedves látogatók!
Az első képre rá kattintva lehet lapozgatva át nézni a képeket ,lefelé görgetve pedig a receptek is megtalálhatók!
Kellemes időtöltést!
Szép napot! 








Húsgombócos leves gazdagon
(Pintérné Papp Eszter -től kaptam a receptet-képet)
 

Húsgombócos leves gazdagon
Hozzávalók:
leveshez:
3 liternyi hús alaplé, vagy 2 leveskocka
3-4 db közepes sárgarépa
kevés zeller
20-30 dkg gomba
20-30 dkg zöldborsó
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma

bors
olaj
2-3 ek tejföl
1 ek liszt
a húsgombóchoz:
25-30 dkg darált hús
1 tojás
reszelt vöröshagyma

bors
apróra vágott petrezselyem
2-3 ek búzadara
1 ek liszt
a galuskához:
1 tojás

kevés olvasztott vaj (1-2 dkg)
annyi liszt, amennyit felvesz, hogy könnyű galuska tésztát kapjunk.
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a felszelt zöldségeket. Kis idő múlva felengedjük a húslével, sózzuk, borsozzuk. A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk, ha felforrt a leves, kicsi gombócokat formázunk és a levesbe tesszük. A galuska hozzávalóit összekeverjük, ha megfőttek a húsgombócok, a levesbe apró galuskákat szaggatunk. Kb. 10 perc elteltével tejfölből és lisztből habarást készítünk, és a leveshez adjuk. Néhány percig még főzzük, és már tálalhatjuk is!
Jó étvágyat!








TÁRKONYOS SERTÉSRAGULEVES
(Hancz Barbará-tól kaptam a képet-receptet)


TÁRKONYOS SERTÉSRAGULEVES
Hozzávalók: fél kg sertéshús (általában comb), 1 közepes fej vöröshagyma, 3 közepes sárgarépa, 2-3 közepes fehérrépa, 1 db közepes karalábé, egy maréknyi zöldborsó, zellergumóból egy darab (kisebb gumó negyede), másfél-két liter víz, só, egész bors, tárkony, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár tejföl VAGY 1 kis doboz főzőtejszín, étkezési keményítő (elhagyható).

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Erre rádobjuk a karikákra vágott sárga-és fehérrépát, és összepároljuk. Mikor félig puha a zöldség, mehet rá az apró kockákra vágott hús, rá a borsó, a karalábé, a zeller. Ezeket is összepároljuk lassú tűzön (ha nagyon le akar égni, akkor pici vizet lehet alá önteni). Közben óvatosan meg-megkeverjük.

Mikor a hús kifehéredett, akkor lehet befűszerezni: só, bors, fokhagyma, pici pirospaprikát is lehet rászórni, de az is elhagyható. Jöhet rá a víz, picit több csak, mint amennyi ellepi. Közepes lángon felforraljuk. a keletkezett habot leszűrjük a felszínéről.

Lassú tűzön főzzük, míg minden megpuhul. A vége felé szórunk rá tárkonyt.

Amikor minden hozzávaló megpuhult, behabarjuk: egy tálban a tejfölt simára keverjük a keményítővel, majd a forró levesből szedünk rá, és simára elegyítve visszaöntjük. Megkeverjük.

Már csak egyet "rottyanjon", és készen van.









 Brokkoli krémleves

(Nagy Barbará-tól kaptam a képet-receptet) 



 Brokkoli krémleves

1 közepes fej hagymát apróra vágok és kevés olajon üvegesre párolom.
1 brokkolit rózsáira szedek hozzáadom a hagymához 1 fej közepes burgonyával együtt amit felkockáztam.
Felontom annyi vízzel hogy ellepje.
1 leveskockát,pici sót,fél késhegynyi őrölt szerecsendiót, 1 késhegynyi őrölt borsot rakok bele.
Ha puhára főtt,hozzáadok 1 doboz tejszínt.
Turmixolom,majd visszateszem a tűzre. Újraforralástól számítva 1-2 perc alatt kész.
Levesgyönggyel vagy pirított zsemle/kenyérkockával tálalom.
Jó étvágyat!










 Kukorica krémleves pirított hagymával
(Nagy Barbará-tól kaptam a képet-receptet) 
 
 Kukorica krémleves pirított hagymával

2 konzerv kukoricát kevés vajon átforgatok,majd 2 ek lisztet adok hozzá. Felöntöm kb 6-700ml húsleveslével.Sózom,pici borsot rakok bele. Főzöm kb negyed órát. Szerecsendióval meghintem. Főzőtejszínnel elkeverem,még 5 percet főzöm,majd botmixerrel pépesítem.

A hagymákat megpucolom,csíkokra vágom,és lisztbe forgatom.
Forró olajban sütöm. Ha hirtelen pirul közepes lángon.
Ha szép aranybarna,kiveszem és lecsöpögtetem.

A levest pirított hagymával és levesgolyóval tálalom.
De tortilla chipsel is lehet enni.

Jó étvágyat!









Narancs leves karácsonyra 
(Nyári Évától kaptam a receptet-képet)

Narancs leves karácsonyra:
1 liter 100%-os narancslevet ízlés szerinti cukorral őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, maréknyi mazsolával, 2 citrom karikával felfőzök,1 Aranka (vagy Gala) főzés nélküli vaníliás pudingport elkeverek azt hiszem 3 dl (vagy 5dl) tejszínnel és kész. Mielőtt a pudingport beletennem darabolt narancsgerezdeket is teszek bele. Tálaláskor a leves tetejére tejszínhabot teszünk rá
egy narancsot feldaraboltam és együtt főztem fel a narancslével, amikor forr akkor beleteszed az elkevert pudingos tejszínt






Bajor sertésszelet 

 Fodorné Kézsmárki Márta receptje
Íme a Bajor sertésszelet
receptje:Ez a recept egy régi újságból való

Bajor sertésszelet

Hozzávalók:
60dkg karaj
10dkg füstölt szalonna
20dkg ecetes uborka
2 dl tejszín
10dkg liszt
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, babérlevél, mustár
olaj

Elkészítés:
A sertésszeleteket kevés olajon készre sütjük, majd a sütőzsiradékban a kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rárakjuk a finomra vágott vöröshagymát, babérlevelet, mustárt, meghintjük liszttel, felengedjük tejszínnel és vízzel. Az ecetes uborkát kockára vágjuk, majd az egészet mártás sűrűségűre főzzük.
Köretnek makaróni tésztát v. párolt rizst kínálunk.

Én skót pudinggal tálaltam.
Skót puding: (1 adag)

15dkg lisztet 2 tojással.,2dl tejjel és sóval jól kikeverjük. kb. 2 órát állni hagyjuk, majd kivajazott őzgerinc formába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Nem kell megijedni a belseje üreges.

Én dupla adagot szoktam készíteni.








BROKKOLIKRÉMLEVES
 
Barbara Hancz receptje!
BROKKOLIKRÉMLEVES: Egy fej megmosott, darabokra szedett brokkolit étolajon megpárolunk (vigyázni kell, oda ne égjen), majd fokozatosan felöntjük húslevessel (csontlével). Mikor megpuhult a brokkoli, összeturmixoljuk, ízlés szerint vízzel és tejjel hígítjuk. Végül 2 tk. étkezési keményítőt elkeverünk pici hideg vízben, és a levesbe öntjük, hogy krémleves állaga legyen. Összeforraljuk, és kész.









Eperkrémleves


 

 Gabriella Pásztor receptje!
Eperkrémleves

50 dkg eper (szamóca)
2 dl tej
1 dl tejszín
2 teáskanál méz
1 csomag vaníliás cukor
mentalevél
reszelt citromhéj

Elkészítés:

Az epret alaposan megmosom, néhányat félreteszek a díszítéshez, a többit megpucolom, félbevágom, beteszem a botmixer edényébe. Hozzáadom a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a mézet, a citromhéjat, valamint a tejet és a tejszínt, a botmixerrel pépesítem.

Néhány órára beteszem a hűtőbe, majd eperrel díszítve tálalom.








ZELLERKRÉMLEVES
 


 Barbara Hancz receptje!
ZELLERKRÉMLEVES: egy közepes fej megtisztított zellert apró kockákra vágjuk. Olajon kb. fél óra alatt puhára pároljuk lassú tűzön. Ha kell, pici vizet öntünk alá, nehogy odaégjen. Botmixerrel pépesítjük, majd felöntjük húslevessel (alaplével), vízzel, valamint pici tejet is lehet bele önteni (de az kihagyható). Húsleves-víz-tej arány ízlés szerint. Sózzuk, borsozzuk. Újból pépesítjük botmixerrel. Két teáskanál keményítőt feloldunk pici HIDEG vízben, a leveshez öntjük (sűrítés). Végül összeforraljuk.







 Csirkekrém leves
 (Geiger Dorinától kaptam a receptet-képet)
 
 Csirkekrém leves

0,5 kg csirkemellfilé
pár darab sárgarépa (én 3-at tettem bele)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott evõkanál liszt
2 ek. margarin
2 dl tejszín
2 db tojássárgája
õrölt bors, só ízlés szerint
kenyérkocka (zsemlekocka)

Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és a csirkemellel együtt 1 liter, sóval és borssal ízesített vízben puhára fõzzük. A megfõtt húst kivesszük a levesbõl, majd apró kockákra vágjuk és félretesszük. (a három darabból kettőt tettem csak félre.)

A fõtt zöldségeket a leves levével, és egy fél csirkemellel együtt összeturmixoljuk A lisztbõl a margarinon világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük az turmixolt levest. A tûzrõl levéve, állandó keverés mellett hozzámelegítjük a tejszínnel alaposan elkevert tojássárgákat. Utána beletesszük a húskockákat. Kenyérkockával a tetején tálaljuk.







Csont leves

(saját kép-saját recept)





A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül.

l,5 kg húsos sertés karajcsont, 2-3 szelet tarja)
25 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem
2-3 szál zeller
1 karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 fej vöröshagyma

1-2 kisebb krumpli



10-15 db egész fekete bors
cérnametélt


A húsos csontot , és a tarját 3 liter hideg vízben feltesszük főni.
Gyenge tűzön, fedő nélkül gyöngyözve bugyborékoló forralással egy órát főzzük.

Majd miután egy kissé lehaboztuk, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket és addig főzzük amíg a csontról lejön a húsos rész. Ha nem elég sárga ( mert ez nem tyúkból van ugye)egy kevés sáfrányt tegyünk bele. Az elkészült levest kicsit állni hagyjuk, majd szűrjük, és cérnametélttel tálaljuk.












                                                                
                                    Sajtos karalábéleves!              




A receptet és képet Tatai Krisztinától kaptam

Sajtos karalábéleves

Recept:

1 fehérrépa, 2 sárgarépa
1 nagyobb zsenge karalábé
1 hagyma
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
erőleveskocka
1 kemping sajt
A nokedlihez:
5 evőkanál liszt
1 tojás
fél dl víz
1 csipet só

Elkészítés:


1.) A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a fehér répát kettévágjuk, a karalábékat kockákra vágjuk, a hagymát egészen apróra vágjuk az eredeti recept szerint, nálam a gyerekek nem nagyon szeretik így én egészben teszem bele.
2.) Egy mély lábasban kevés olívaolajon a zöldségeket néhány percig folytonos kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, és hozzáadunk 4 erőleveskockát. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
3.) Elkészítjük a nokedli tésztát, és a levesbe szaggatjuk, majd 5 perc alatt gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.
4.) Egy bögrébe néhány merőkanálnyi forró levest merünk, hozzáadjuk a kemping sajtot és simára keverjük. Az egészet a leveshez öntjük, rottyantunk egyet rajta, majd tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel
Jó étvágyat!










Lebbencsleves sonkával


A receptet és képet Lívia Futo Gálfi-tól kaptam Szlovákiából!




Lebbencsleves sonkával

Fél fej nagyon apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítok 20dk apró kockára vágott füstölt házi sonkával,hozzákeverek 1karikázott újhagymát szárával együtt,megszórom 1kiskanál fűszerpaprikával,felengedem forró vízzel.Teszek bele sót,borsot,leveskockát,ételízesítőt,1duci gerezd zúzott fokhagymát,1kisebb zellerlevelet,1db apró kockára vágott krumplit(kb.25dk). Együtt főzöm 15percig.Közben 1tojásból,csipet sóból és annyi lisztből,amennyit felvesz,tésztát gyúrok és kisodrom kb.1mm vastagra.A lobogó levesbe ujjbegynyi darabokat tépkedek belöle és kb.10percig,mérsékelt tűzön főzöm.Megkóstolom,ha kell utánasózok,és ha a tészta már puha,nem várok egy percet sem,hanem tálalok és eszek... :-))





                                        Sütőtök krémleves

(Pintér Mártától kaptam a képet -receptet)


Sütőtök krémleves
1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát kevés olajon megfuttatunk csipet sóval.
Amikor a hagyma üveges ráteszem a felkockázott sütőtököt és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Beledobok 1 leveskockát , sózom, borsozom.
Addíg főzni, míg megpuhul, majd botmixerrel krémesítjük.
Hozzáönteni 2 dl tejszínt és még egyet forralni.

Kenyérkockák
Felvágtam kis kockákra a kenyeret rátettem egy vékony tepsilapra, meglocsoltam 1 kis olajjal és 200 fokon sütöttem kb 10-12 percig míg megpirult.










                                   Virslis póréhagyma leves
 (Pintérné Papp Eszter -től kaptam a receptet-képet)



Virslis póréhagyma leves
Hozzávalók:
1 nagyobb póréhagyma
2 sárgarápa
1 fehérrépa
1 nagyobb krumpli
tejföl
2 pár virsli
Hús alaplé, vagy leveskocka
csipetke tészta

olaj
Elkészítés:
A póréhagymát és a zöldségeket karikára vágom, a krumplit felkockázom, majd olajon kicsit megfutattom. Felöntöm az alaplével (ha nincs, vízzel és forás után beleteszek egy leveskockát). Ha a zöldségek megfőttek, belerakom a felkarikázott virslit. Néhány perc után a tejfölt és a levestésztát is hozzáadom. Ha a tészta megfőtt, tálalhatom.
Jó étvágyat!














 Gazdag krumplileves zöldséggel és virslivel



                                                      (saját kép)                       


Gazdag krumplileves zöldséggel és virslivel
Hozzávalók:

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa
1 db hagyma
3-4 db fokhagyma
50 dkg krumpli
5-6 db virsli
1 kis pohár tejföl
ételízesítő
bors
olaj
1 evőkanál liszt
csipetke (1 tojás, pici só és annyi liszt, amennyit felvesz)


Elkészítés:

A sárgarépát és fehérrépát karikákra vágjuk, és egy kis olajon megfuttatjuk, csak annyira, hogy a répa megszínezze az olajat. Hozzáadjuk a lisztet, és felöntjük vízzel. Beletesszük a hagymát és fokhagymát, fűszerezzük. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit. Ha megfőtt, beletesszük a csipetkét és a karikára vágott virslit. Pár percig főzzük, elzárjuk alatta a tüzet, és belekeverjük a tejfölt. Azonnal tálalható.









                              Francia hagymaleves                                  
 




A fényképet Nagy Judittól kaptam!

                                                               
                                               Francia hagymaleves




francia hagymaleves receptje...
Meglepően egyszerű, gyors, és nagyon finom:


30 dkg vöröshagyma
3 dkg olvasztott vaj
1 ek finomliszt
1 liter húsleves alap vagy vízben feloldott húsleves kocka
só, őrölt bors
10 dkg edámi vagy trapista sajt

A hagymát uborkagyalun legyalulom. A vajat egy nagy lábosban megforrósítom, ezen a hagymakarikákat üvegesre párolom. A lisztet rászórom, állandó kevergetés mellett világosra pirítom. Felöntöm a húslevessel, felforralom, majd kb. 15 percig főzöm, amíg a hagyma meg nem puhul. Só, bors, és tálaláskor reszelt sajt a tetejére...
Jó étvágyat!








                                                                         

                                                 Babgulyás!                         





Marianna Nyögéri receptje és képe!

Babgulyás

Hozzá valók:fél kg comb
5-6 szál sárgarépa
4-5 szál zöldség
fél darab karalábé
1jó nagy fej vöröshagyma
só,bor babérlevél(2db)
kb. fél bab

Elkészítés:A combot fel kockázom.A hagymát jó apróra szelem ,majd megdinsztelem olajban.Ha a hagyma kész hozzá teszem a pirospaprikát /evőkanálnyit/majd rá a kockára vágott húst.Amíg ez föl addig felszelem a többi hozzávalót.Majd fel karikázom és beleöntöm a húshoz.Az előtte nap beáztatott babot is hozzáöntöm.És kuktában kb. 40 perc alatt készre főzöm.








                                                         Saláta leves                





Barbara Tar receptje



Saláta leves




Hozzávalók:



két nagy fej saláta

hat db tojás

kisebb darab kb két ujjnyi nagyságú füstölt kenyérszalonna

1.5 liter tej

kisebb gerezd fokhagyma

,bors,

Elkészítés: Szalonnát apró kockára vágjuk és egy nagyobb,lehetőleg teflon lábosba zsírjára sutjuk. A salátaleveleket szabadítsuk meg a vastag eres részétől majd nagyobb falatnyi darabkákra tépjük és sima vízben megfőzzük, de vigyázzunk ne főzzük pépesre. Ezután leszűrjük es a pirított szalonnára borítjuk.Felontjuk a tejjel hozzáadjuk a reszelt fokhagymát,sózzuk borsozzuk,aki szokott használni ételizésítőt az is mehet bele, majd elkezdjük lassú tűzön összefőzni.Ez idő alatt a tojásokból omlettet készítünk amit elkészülte után deszkára borítunk, ujjnyi darabokra vágunk és a levesbe szórjuk.Gyakran kevergetve,(hogy ne kapjon oda a tej) felforrás után kb két három percig főzzük. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető...









Lebbencsleves Lipy módra


                                        Szabó Zoltán Lipy-től 
                                 kaptam a receptet és a képet!   
     


Lebbencsleves Lipy módra




Hozzávalók

15 dkg füstölt szalonna

25 dkg csúszatészta

2 db sárga répa

1 db fehér répa

1 db v.hagyma

2 gerezd fokhagyma
1/2 szál füstölt kolbász
Fűszerek
só, bors, őrölt kömény, vegeta, pirospaprika
Elkészítés
Kis zsírt rakunk a lábasba.Rárakjuk a csikokra vágott szalonnát. Félig megpirítjuk majd kiszedjük a szalonnát. Abban a zsírban megpiritjuk az összetördelt tésztát. Miután szint kapott kiszedjük egy másik edénybe.Az apritott v.hagymát rakjuk a zsírunkra és megdinszteljük.Rárakjuk a fűszereket és hozzá adjuk a karikázott kolbászt és a szalonnát is visszarakjuk.Mikor picit átsütöttük hozzá adjuk a karikázott zöldségeket. Felöntjük vízzel és közepes lángon főzzük. Mikor már majdnem puhák a zöldségek mehet bele a tészta.Pár perc és kész is a levesünk.










Erdei gombás körteleves



A  receptet és képet Sallay András-tól kaptam!

Erdei gombás körteleves

Hozzávalók:
20 dkg erdei gomba (eredeti recept szerint rókagomba, de én a SPARban vett mirelit vegyes erdei gombából csináltam, frissből nyilván jobb)
5 szép, érett, illatos császárkörte (csak szezonban, ha nem jó a körte, nem jó a leves)
4 dl száraz fehérbor
5 dl csirkeleves (vagy gombaleves, ha por vagy kocka, akkor híg legyen)
2 dl sűrű natúr joghurt + tejszín keveréke
10 zsályalevél, sáfrány, só, vaj

Elkészítés:

5 dkg vajat egy mély serpenyőben melegítek, hozzáadom az apróra vágott, hámozott körtét (egy körtenegyedet hatba-nyolcba vágva), és erős lángon, kevergetve sütöm. Mikor megpirult, félrehúzom, még vajat adok hozzá, és beleteszem a durvára vágott gombát, és az apróra vágott zsálya felét. Pár perc után csipetnyi sót és csipetnyi sáfrányt adok hozzá (a recept írta a sáfrányt, szerintem nem fontos) és felöntöm a borral. A bort addig forralom, amíg erősen alkoholos szaga van, aztán hozzáadom a forró levest, és a zsálya másik felét. Pár percig főzöm, aztán az egészet turmixgépbe töltöm, és összeturmixolom (esetleg a gombából érdemes kiszedni pár kanállal, és a kész leveshez adni díszítésnek). A turmixgépben adom hozzá az összekevert natúr joghurtot és tejszínt. Tejszínnel, a kivett gombával és apróra vágott zsályával díszítem. Különleges, nagyon finom íze van, most ettük meg








                          


                
                        
                     Tejszínes sajtos raguleves
 


A receptet és képet Báthori Katalintól kaptam Angliából!



Tejszínes sajtos raguleves

Hozzávalók:

fél kg csirke aprólék, vagy csirkemellfilé ki amit szeret
levesfűszerek ( vegeta, húsleveskocka, 1 csipet kurkuma,
petrezselyem, csipet kakukkfű só, bors... )
sok tárkony (4-5 nagy csipet)
2 gerezd fokhagyma
apróra vágott zöldségek (répa, fehérrépa, 2 kisebb krumpli,
brokkoli, karfiol.. )
1 fej vöröshagyma egészben
2dl tejszín (Angliában single cream)
1ek liszt


A húst felteszem főni sózom és beleteszem az egész hagymát, kis lángon
főzöm míg teljesen ki nam habozza magát. Ha lehaboztam fűszerezem a tárkonyt is beleszórom
és beleteszem
az apróra vágott zöldséget. A tejszínt beteszem tálba elkeverem benne az egy ek
lisztet a csipet kurkumát sót borsot és az egyik fokhagymát lereszelve. ha minden piha a
levesben leveszem a tűzről és hozzákeverem a tejszínes cuccot.
visszateszem a tűzre és jól felfőzöm.
Tálaláskor a tányérba reszelek (nagy reszelőn) sajtot és arra szedem a levest

Jó étvágyat!







                                                

                             Franfurti leves
 







Frankfurti leves ,sokadik verzió 




Grénus Éva-tól kaptam a receptet és a képet



Hozzávalók:

Fél fej kelkáposzta

1fej vöröshagyma

3gerezd fokhagyma

2szem krumpli

1sárgarépa

1petrezselyem

1csokor petrezselyemzöld

2pár virsli
1kis tejföl

olaj/vagy zsír/
liszt
bors
pirospaprika
vegeta

A káposztát megmosom,levágom a vastag részét és vékony csíkokra szeletelem.
A vörös- és fokhagymát apró kockákra vágom.Krumplit szintén felkockázom.
A hagymákat kevés zsiradékon csipet sóval picit megpirítom,rádobom a káposztát és 1-2percig forgatom a hagymás zsírban (vigyázunk nehogy megégjen!).
Felöntöm hideg vízzel,beleteszem a krumplit,zöldségeket,petrezselyemzöldet,majd fűszerezem vegetával,bor1ssal.
Addig főzöm míg meg nem puhul minden a fazékban.
Ekkor rántást csinálok (egész keveset).1evőkanál lisztet pici zsíron megfuttatok,belerakom a pirospaprikát és felengedem vízzel.Belekeverem a tejfölt (csomómentesre) és teszek hozzá kevés levet a levesből (a hőkiegyenlítés miatt).
Az egészet beleöntöm a levesbe és a felkarikázott virslivel együtt még 5percig főzöm.

Ízlés szerint tésztával,vagy kenyérrel tálaljuk,esetleg plusz tejföllel 


Jó étvágyat












                                        Francia tojásleves     
                                              (Fodorné Kézsmárki Mártától kaptam a receptet-képet)
            


                                   


 Francia tojásleves
Hozzávalók:

8 db főtt tojás
1 db vöröshagyma
40 dkg sárgarépa
fél citrom leve
3 db zöldségleves kocka
2 ek mustár
2 ek liszt
2 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
só-, bors ízlés szerint
3 szál újhagyma

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát és a főtt tojásokat lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. A vöröshagymát pedig a finom lyukú reszelőn. A újhagymát apróra vágjuk. Egy kanál liszttel a vajból zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük a leveskockából készült zöldségleves alaplével, majd hozzáadjuk: a reszelt répát és tojást, valamint a vöröshagymát. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral és a friss citromlével. Jól összeforraljuk kb. 10-15 percig. Ezután 1 ek liszttel kikevert tejszínnel behabarjuk. A végén az apróra vágott zöldhagymával

 










                                 Gombaleves









Gombaleves sokféle lehet.Ez az én változatom:pár darab húsos oldalascsontot megfőztem.Kevés olajon húsos szalonnát félig pirítottam,a bőrét is,az van a leves tetején,tettem rá fél fej apróra vágott vöröshagymát,30 dk tisztított,szeletelt sampiongombát,3 db apróra metélt sárgarépát,egy szál gyökeret,darabka zölpaprikát,két gerezd fokhagymát.Együtt pirítottam,míg a gomba kiadta a levét.Beleraktam a főtt húsos csontot,felöntöttem a húslével.Só,bors(,gombaleveskocka) vegeta,petrezselyem és zellerzöld,fél paradivsom is került bele.Amikor megfőtt,egy tojásból csipedőt készítettem,azzal készre főztem.





















                                        Okroska leves               


(Vicuska Fedorishka-tól kaptam a receptet-képet)
 




Okroska leves
Minden hozzávalónak közel azonos mennyiségűnek kell lenni, hogy szép mozaikos legyen a leves. Hozzávalók:
15 dkg főtt sonka v. csirkemell v. jobb fajta párizsi,
3 nagyobb főtt krumpli héjában megfőzve,
3 újhagyma szárral együtt,
2 uborka (kígyó vagy néhány kovászolni való, a lényeg hogy friss, ropogós legyen),
3 keményre főtt tojás
( a receptben nincs benne de én a színe miatt teszek 2 héjában főtt répát)
kis csokor kapor, petrezselyemzöld,
só, bors;

A levéhez:
1 evőkanál mustár,
1 nagy doboz kefir (hígabb fajta),
1 nagy doboz tejföl vagy natúr joghurt,
2-3 dl alaplé: 1 babérlevél, 1 hagyma, egy pár szál petrezselyemzöldje, egy kk. delikát, só, bors.
a tálaláshoz: 2 főtt tojás.
Elkészítése:
A főtt hozzávalókat lehűtjük és meghámozzuk és a nyers hozzávalókkal egyforma kis kockákra vágjuk. Mindezt sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Az alaplevet lehűtjük, átszűrjük és a kefirrel, tejföllel, mustárral összekeverjük. A levét és sűrűjét laposan összekeverjük, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor karikára vágott tojással díszítjük.
Jó étvágyat hozzá!








                                     Sütőtök krémleves     

                       


Verasztó Zita-tól kaptam a receptet -képet!


Sütőtök krémleves


Egy kisebb vöröshagymát felaprítottam, olajban megdinszteltem, vele együtt egy fél felkockázott almát is. Aztán hozzáadtam a sütőtök belsejét (sütve), és az alma másik felét, felöntöttem vízzel, és addig főztem, míg az alma puha nem lett. Fűszerek: só, bors, kicsi szerecsendió, kicsi fehérbors, nagyon kevés kömény. A végén botmixerrel pépesítettem, újra felforrt és kész Szerintem finom lett









  Bazsalikomos paradicsomleves :






 A receptet és a fotót kaptam:
Csilla Pálffyné Gyengétől

 Bazsalikomos paradicsomleves :
Zsíron :) lisztes rántást készítek, majd felengedem házi paradicsomlével. Amennyi a lé, annyi a víz. De ha nem szereti valaki sűrűn, lehet még bele vizet önteni. Dobok bele babérlevelet, sót, cukrot, pici borsot és morszolt majorannát. Mikor már majdnem kész, akkor beledobom a burgonyagombócokat. picit még fől, és tálalom friss bazsalikom levéllel :)
gombóc: 2 nagy krumplit összekockáztam, sós vízben megfőztem. Amikor kihűlt tettem hozzá sót, 1 tojást, és lisztet, hogy formázható legyen.






















Fokhagymakrémleves:



 A receptet és a fotót kaptam:
Csilla Pálffyné Gyengétől 

Fokhagymakrémleves:
5 dkg vajon megpirítok 2 ek. lisztet zsemleszínűre, majd zúzok bele 2-3 fokhagymát, és öntök hozzá 1 liter húslevest . (lehet kockából készült is ) , majd ízesítem, só, bors, szerecsendió. Ha megfőtt, forr, kis lángra teszem, és 2 dl tejfölt beleturmixolok. (a tejföl konyha meleg legyen, ne akkor vedd ki a hűtőből ) . Pirítok kenyeret, felkockázom, tetejére felkevert tejfölt locsolok :)








Tejszínes gombaleves
 

Tejszínes gombaleves


Vöröshagymát dinsztelek olajon, rádobom a felkockázott sárgarépát,zöldséget.pár percig együtt pirítom őket, majd következik a gomba. ezt is pirítom velük egy kicsit, 1 evőkanál lisztet szórok rá pici pirospaprikát aztán felöntöm vízzel, sóval, fehér borssal, fűszerezem és leves kockával. Ha puhára főtt minden zöldség, hozzáadom a tejszínt és összefőzöm.









 Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves



A receptet és fotót kaptam:Polgár Hajnalkától!(Pápa)

 Tejszínes-tárkonyos csirkeraguleves


Az olajon megpirítom a húst, én általában csak csirkemellből készítem, de lehet bele tenni csirkeszárnyat, csirkemájat is.
Felöntöm vízzel, majd hozzáadok kb. 4 közepes sárgarépát és fele annyi petrezselymet felkarikázva.
Ízesítem ételízesítővel, sóval, kevés őrölt borssal és kb. egy evőkanálnyi tárkonnyal.
Csipkedett tésztát és borsót is teszek bele.
Ha minden megpuhult, hozzáöntöm a kis doboz főzőtejszínt, és pár csepp citromlevet.

Nálunk az egyik kedvenc leves:)













Gyümölcsleves

Gyümölcsleves(a fénykép  kaptam Polgár Hajnalkától!)

Gyümölcsöket felteszem főni vízbe,egy egész rúd fahéj,pár szem szegfűszeggel meg főzőm és én még teszek bele 2 karika citromot is.Kb.fél óra főzés után egy doboz meggy joghurtot ki kevertem 1 csomag puncs pudinggal és kevés vizel evvel be habartam a levest.kb 2 evőkanál cukrot tettem bele.


Polgár Hajnalka megjegyzése:
tejszínnel és puncspudinggal habarom be.














DINNYELEVES



A receptet és a képet Domján Edittől kaptam

DINNYELEVES

Hozzávalók:

2 kg görögdinnye , 2-3 evőkanál méz vagy cukor, egy evőkanál vaníliás főzős pudingpor, pár csepp citromlé.
Elkészítés:

A dinnye mag nélküli részéből karalábévájóval gömböket vágunk. (Ha nincs karalábévájód, vágd ki a dinnye mag nélküli közepét, és kockázd föl.)

A dinnyegömböket hűtőbe tesszük.

A dinnye többi húsát turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn átszűrjük. Az átszűrt lébe csomómentesen belekeverjük a pudingport. (Kiveszünk egy kicsit a léből. Abban oldjuk föl a pudingport, aztán a többi léhez adjuk.)

A pudingporral elkevert dinnyelét főzni kezdjük. A forrástól számított két-három perc után levesszük a tűzről. Mézzel (vagy kis cukorral) és pár csepp citromlével ízesítjük, majd lehűtjük.

Tálaláskor a dinnyegömböket (vagy kockákat) elosztjuk a tányérokban, és rájuk merjük a lehűtött levest.



Tipp:

A dinnyelevest ízesítheted apróra vágott citromfűvel vagy mentalevéllel is.












Lencseleves



A receptet és képet  Báthori Katalintól kaptam Angliából!

Lencseleves


Hozzávalók

lencse
babérlevél
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt zsír vagy kenyérszalonna
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
20 dkg füstölt tarja
egy nagyobb füstölt oldalas
1 kis pohár tejföl
2 ek liszt
2 ek ecet


lencsét leáztatom előző este, vagy aznap leforrázom és 1 órát elég ha áll
a 10dkg szalonnát apró kockára vágom és egy fazékban kisütöm a zsírját, ráreszelem a
fokhagymát. kicsit pirítom és ráöntöm az áztatott lencsét és a babérlevelet. Összerottyan
utána beleteszem a csont mentén felvágott oldalast és a karikára vágott mosott zöldséget.
Mikor az is összerottyant csak akkor teszem bele a nagyobb darabokra vágott tarját. Mivel a
  füstölt sós így csak akkor sózom ha szükséges. Beleteszem a 2ek ecetet. Mikor puha minden a
tejfölt kikeverem a 2 ek lisztel. A levest leveszem a tűzről és óvatosan de határozottan
elkeverem a tejfölös lisztet. Visszateszem a tűzre és kevergetés mellett főzöm még
kb 5 percet

Jó étvágyat








 Tejszínes spárgakrém leves



 Tejszínes spárgakrém leves

Németh Andrea Delfike receptje alapján készítettem

 : hámozzuk meg vékonyan a spárgát és vágjuk kb. 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apró darabokra, ezután pirítsuk meg margarinon, és dobjuk rá a feldarabolt spárgát, a finomra vágott petrezselymet. Végül hintsük meg liszttel. Keverjük meg alaposan, majd öntsük fel leveskockából készített alaplével, szükség szerint pedig ízesítsük kevés sóval, fehér borssal. Főzzük kb. 15 percig (a spárga puhuljon meg). Összeturmixolom, majd vissza teszem a tűzhelyre. Öntsük hozzá a tejszínt és főzzük még néhány percig. Tálaláskor a tetejére szórok egy kis snidlinget és reszelt sajtot. Ropogós cipót eszünk hozzá. Általában vacsira csinálom,mert így is laktató és nem kell másodikat enni.








Daragaluska leves 




Daragaluska leves


A sárgarépát és zöldséget kevés olajon feltesszük majd felöntjük vízzel és teszünk bele húsleveskockát pici bors,készre főzzük!Mikor megpuhultak a zöldségek beleszaggatjuk a daragaluskát.
Hozzávalók:

* 1 db tojás
* 3 evőkanál Vénusz olaj olaj
* 6 evőkanál búzadara
* só
* bors
* szerecsendió
* vágott petrezselyem

Elkészítés:

A tojást és a sót villával jól felverem, hozzáadom az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverem, és fél óra pihenés után a levesben vagy külön vízben kifőzöm.
Megjegyzés:

Ne ijedj meg az olaj mennyiségétől! Csak akkor főzöm külön, ha több napra lesz, egyébként finomabb, ha a levesben fő.








Gyümölcs leves krémesen



A receptet és képet Báthori Katalintól kaptam Angliából!

Gyümölcs leves krémesen

Hozzávalók:

ízlés szerint bármilyen gyümölcsből jó de én általában ezeket teszem bele
25 dkg áfonya
25 dkg málna
25 dkg ribizli
25 dkg szeder
2 alma
1 tk fahéj
1 csomag vaniliás pudingpor
1 kispohár tejföl
10 dkg cukor (de a nélkül se rossz)


Elkészítés:

A gyümölcsöket bő lében felteszem főni, meghintem a fahéjal
Amíg fő a pohár tejfölt kikeverem a csomag pudingporral és a cukorral. Rövid főzés után
lehúzom a tűzről belekavarom a tejfölös pudingot és visszateszem 10 percre főni.
Hűtés után fogyasztható
Jó étvágyat

















Alföldi csülökleves


Alföldi csülökleves
Hozzávalók 4 személyre:

1 csontos füstölt csülök
5 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes burgonya
1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:

A csülköt megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Lassú forralással puhára főzzük. A húst kivesszük, a levet megőrizzük, a csülköt hagyjuk kihűlni, majd kicsontozzuk és a húst darabokra vágjuk.


1. A szalonnát apró kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és kockákra daraboljuk.
2. A szalonnát nagyobb lábasba tesszük, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és kevergetve tovább pirítjuk. Rászórjuk a burgonyát, megborsozzuk, megszórjuk fokhagymával és fűszerpaprikával. Összekeverjük, felöntjük egy kevéske csülöklével, és 10 percig főzzük.
3. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és a csülökhúst, felöntjük fele csülöklé, fele víz keverékével, hogy a húsféléket bőven ellepje. Összeforraljuk, majd a levest friss kenyérrel forrón tálaljuk.











Káposztaleves


Káposztaleves
Lívia Futo Gálfi-tól kaptam a receptet!!
;1kg savanyú káposztát jó alaposan kimosok(nem szeretjük ha savanyú).1kisebb fej apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon üvegesre párolok 1kiskanál egész köménnyel,rárakom a kifacsart káposztát,felöntöm vízzel,hogy bőven ellepje.Teszek rá sót,borsot,ételízesítőt,leveskockát,fokhagymát.10percnyi forrás után kolbászkarikákat rakok bele.Híg fokhagymás rántást készítek,adok hozzá pirospaprikát,összeforralom a levessel.Tejföllel tálalom.















Lencse leves


Lencse leves


Ahogy én készítem
A lencsét át válogatom ,megmosom .Sárgarépát,zöldséget megtisztogatom felkarikázom és a lencséhez adom.Kevés olajat öntök rá és picit pirítom majd adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy teáskanál pirospaprikát ,felengedem vízzel és rögtön sózom,hogy feljöjjön a liszt .Adok hozzá még fokhagymát,pici bors .Mikor megfőtt teszek hozzá csipetként majd a végén virsli karikákat.











Palócleves,


Palócleves
Solymosi Lászlóné Jucus-tól kaptam a receptet és a képet
Ennek a levesnek a receptjét még Debrecenből hoztam, amikor ott laktam egyik barátnőmtől tanultam. Azóta meghódította az én családomat és a férjemét is. (Nagy kedvencünk, sokszor készítem el, mert szerintem könnyebb és finomabb a gulyáslevesnél.)
Eredetileg birkahússal kellene készíteni, de én lapockával készítem.

Hozzávalók:
• 50 dkg lapocka
• 1 üveg zöldbab
• 1 nagyobb burgonya
• 1 fej vöröshagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• pirospaprika, őrölt kömény, babérlevél, só vagy ételízesítő
• 2 dl tejfől, vagy habtejszín

A húst kb. másfélcentis kockákra vágom, a hagymát megfonnyasztom kevés olajon és a húst fehéredésig megpirítom rajta. Hozzáteszem a fűszereket és kevés vízzel felengedem és fedő alatt puhára párolom. Eközben a krumplit ételízesítős vízben megfőzöm, hozzáteszem a puha zöldbabot levével együtt és összerottyantom.(én meg szoktam bolondítani egy marhahúsleves kockával is). Egy-két kanál liszttel világos rántás sütök, amibe a végén beleteszem a zúzott fokhagymát, majd felöntöm kevés hideg vízzel. A kész húshoz hozzáöntöm a zöldbabos krumplit levével együtt, hozzáadom a babérleveleket és forrás után hozzáöntöm a rántást. Kb. 5 percig forralom, hozzáöntöm a tejszínt, amivel rottyan egyet és kész is. Friss kenyérrel kínálom.









Sajtkrémleves pirított zsemlekockákkal 




Sajtkrémleves pirított zsemlekockákkal Nagy Judit-tól kaptam a képet és a receptet!
Vajon megpirítok egy kis lisztet és zúzott fokhagymát. Felengedem húslével és reszelt sajtot teszek bele (sokat  ). Mikor a sajt elolvadt, tejszínnel felengedem. Ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Tálaláskor megszórjuk pirított zsemlekockákkal és reszelt sajttal.
Nem írtam mértékegységeket, mert ez olyan saját gyártmány, mindenből érzéssel tettem. De a végeredmény isteni finom lett! 







Zellerkrémleves


Adrián Mészáros-tól kaptam a receptet és a képet

Zellerkrémleves



1 db nagy zeller

4 db kisebb krumpli

1 kevés tejszín

1 marhahús leveskocka



Elkészítés: A zellert és a krumplikat meghámozzuk, apróra vágjuk. Annyi vizet(forró) öntünk rá, hogy ellepje. Belerakunk egy db marhahús leveskockát. Addig főzzük, míg meg nem puhul a zeller és a krumpli. Ha ezzel megvolnánk egy külön tálba leöntjük a levet róla. összeturmixoljuk az egészet, a végén annyi levet adagolunk hozzá, amennyi szükséges. Tejszín öntünk bele. Petrezselyemmel, levesgyönggyel díszítjük.










Tojásleves!
Tojásleves!

Alacsony lángon a lisztből és az olajból rántást készítek, majd felöntöm 1 l vízzel. Ízesítem köménnyel, sóval és őrölt paprikával.Hagyom,hogy felforrjon majd egyesével óvatosan bele ütőm a tojásokat és megfőzöm a levesbe,óvatosan keverem.






Zöldséges burgonya krém leves


Zsuzsanna Mázi receptje
 
Zöldséges burgonya krém leves: 
kevés vízben babérlevéllel petrezselyemmel sóval borssal kevés vajjal vagy margarinnal/ettől krémesebb és könnyebb/valamint egy kis sárgarépával megfőzöm a krumplit, mikor már puha a krumpli dobok bele egy erős leves kockát majd kiszedem a babérlevelet, rakok bele legalább 2-3 evőkanál tejfölt, valamint egy kis szerecsendiót, picit még így főzőm és a végén összeturmixolom. A turmixolás után én még picit visszateszem a tűzre forrni egyet

















Tárkonyos csülökleves

Tárkonyos csülökleves

Szabó Zoltán Lipy-től kaptam a receptet és a képet!

Hozzávalók:
60 dkg nyers csülök
3 db nagyobb sárga répa
2 db nagyobb fehér répa
1 db karalábé
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
2 tk tárkony
2 tk majoránna
2 db leveskocka
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só,bors,citromlé ízlés szerint

A csülköt 3x3 kockákra felvágtam,a zöldségeket felkarikáztam.Hideg vizet raktam a fazékba.Alulra beleraktam a csülök csontját és volt egy kis karajcsontom (az íz miatt).Ebbe beleraktam a húskockákat a zöldségeket.Bele tettem a tárkonyt,majoránnát,2 db babérlevelet,leveskockákat,csipet só,bors. Fedő alatt lassú tűzön főzzük.Mikor már megfőtt kivesszük belőle a csontokat. Kóstoljuk és citromlével ízesítjük.A tejfölből,tejszínből és 2 ek liszttel behabarjuk







Tejszínes eperkrémleves

Tejszínes eperkrémleves Szűcs Péterné Annamária-től kaptam a receptet és a képet!
Hozzávalók:

1 kg eper
5 db szegfűszeg
4 dl tejszín
4 evőkanál cukor
fél dl olaj
kis darab vaníliarúd (én nem tettem bele mert nem volt)
késhegynyi fahéj

Az epret mosd meg alaposan, majd hagyd lecsepegni. Az olajon piríts meg két evőkanálnyi cukrot, szórd bele a szegfűszeget, a fahéjat, és a vaníliarúdból egy picit. Ha aranybarna, tedd bele a turmixolt epret, reszeld rá a citrom héját, facsard rá a levét. Állandó kevergetés mellett főzd negyed órán keresztül. Ha nem elég édes, vagy kevés benne a fahéj, akkor szórj még bele. Majd öntsd bele a tejszínt, és forrald fel. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe, és hidegen tálald.

Jó tanács: mindent készítsetek ki mert a cukor hamar karamellizálódik








Vegyes zöldségleves

Vegyes zöldségleves
 
Én teszek bele karalábét,sárgarépát,zöldséget,krumplit,borsót,karfiolt .A zöldségeket megtisztogatom,felszeletelem és kevés zsiradékon felteszem szórok rá lisztet kicsit pírittom rajta majd pirospaprikát is és felengedem vízzel .ízesítem vegetával,borssal és egy kis gerezd fokhagymával.Mikor megfőtt benne minden akkor teszek hozzá leves tésztát és azt is megfőzöm .
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése