Kedvenc torta krémjeim-piskótáim!






Csokoládés tortakrém!


                      Ez a kedvenc tortakrémem,hamar kész és nagyon finom!!!
A étcsokoládés mousse-hoz:
17 dkg étcsokoládé (70%-os)(Én csak 45% -ost használtam avval is nagyon finom lett)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
5 cl rum (vagy 1 evőkanál rumaroma)
1 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os)
Az étcsokoládét tördeljük egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal (vagy rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, krémes masszát kapjak). Be tettem a fagyasztóba és 15 perc elteltével sűrű krémé vált







A fehér csokoládés  tortakrém!

 Ez ugyan az mint az előző csak ez fehér csokoládéból kell készíteni!
Ezt a krémet bármilyen ételfestékkel lehet színezni!

Torta krém (kedvencem)
A fehér csokis változat ezt lehet színezni is bármilyen ételfestékkel.
A fehér csokoládés mousse-hoz:
17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 evőkanál porcukor
2 teáskanál vanília-aroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os)
5 g zselatin (por)

A fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral és a vanília-aromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, selymes krémet kapjak).15 percre fagyasztóba tettem és jó sűrű krémet kaptam!






                         Csokoládé krém!
Kovács Kálmánné Gyöngyi -ke csokoládékrémjét készítettem el ,nagyon finom!

2dl tejszín(hú-la-la), 20 dkg cukor,3 evőkanál kakaó,ezt felfőzni(addig forralni míg látszik, hogy be fog sűrűsödni,) takarékon, hogy oda ne égjen. Kihűteni. 3dl tej 1 csoki puding 3 evőkanál cukor megfőni, ha kihűlt,összekeverni a két krémet majd,25bkg margarinnal kihabosítani !
Én így csináltam:2dl tejszín(hú-la-la), 20 dkg cukor,3 evőkanál kakaó,ezt felfőztem közepes lángon 10 percig azaz addig amíg a hab eltünt róla ,elkészítettem a pudingot is és egy éjjelre be tettem a hűtőbe.Reggelre a tejszínes krém úgy nézet ki mint a csoki öntet amit sütikre szoktunk tenni.A krémeket összekevertem és hozzá adtam egy margarint és én még 1dl felvert tejszínt is ,így egy jó finom krémet kaptam






További krémek amiket kaptam és el is készítettem:

Tortához Krémek:

Tejszínes citromkrém
(Nagyon finom)
Hozzávalók:
2 cs. tejszín ízű pudingpor
7 dl tej
6 ek. cukor
2 egész citrom
4 dl tejszín

Elkészítése:
A pudingot a szokásos módon felfőzöm a 7 dl tejjel és a 6 ek. cukorral. Kihűtöm.
A két citrom megmosott és lereszelt héját, valamint a kifacsart-átszűrt levét is a pudinghoz adom, majd keményre felvert tejszínnel lazítom.
Ez az adag egy 23 cm. torta töltésére és bevonására elegendő.

Oroszkrém

Hozzávalók:
5 egész tojás
15 dkg cukor
10 dkg rumba áztatott mazsola
10 dkg cukrozott vagy kandírozott gyümölcs
3 dl tej
1/2 rúd vanília
20 gr. zselatin
3,5 dl tejszín

A tojásokat a tejjel és a cukorral valamint a vaníliarúd kikapart belsejével sűrű krémmé főzzük. A zselatint 1 dl tejben összefőzzük, kicsit vissza hűtjük és a krémbe keverjük. Kihűtjük.
A tejszínt keményre felverjük a kihűlt alapkrémbe dolgozzuk, majd a mazsolát és a gyümölcsöket is beleforgatjuk.
 Joghurtos erdei gyümölcs krém

Hozzávalók:
5 dl erdei gyümölcsös vagy epres joghurt
20 dkg porcukor(ki mennyire édesen szereti)
30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
1,5 tasak zselatin
4 dl tejszín

Elkészítése:
A gyümölcsöket egy szűrőbe tesszük és hagyjuk kiolvadni.A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a kiolvadott gyümölccsel.A gyümölcs miután kiolvadott enged egy kicsi levet abba áztatjuk a zselatint(ha kevés felpótoljuk vízzel hogy kb 1 dl legyen.
Mikróban kissé felmelegítjük a zselatint (nem főzzük) , hozzákeverjük a gyümölcsös joghurthoz és ezt az egészet hozzáöntjük a tejszín kemény habjához és lazán összeforgatjuk.Betöltjük vele a piskótát és hűtőbe tesszük min. 3-4 órát.
Ez az adag egy 26 cm. torta töltésére elegendő. Külső bevonásra nem jó a darabos gyümölcs miatt.


Főzött eperkrém:
2 cs. főzős epres pudingpor
6 dl tej
6 ek. cukor
30 dkg eper leturmixolva
1 cs étkezési zselatin
3,5 dl tejszín
esetlegesen ha van eperlekvár -csak a további ízélmény fokozására


A pudingot a szokásos módon megfőztem. Az epret leturmixoltam, majd a félig kihűlt pudinghoz adtam. A zselatint 1,5 dl vízben mikróban felforrósítottam, majd az epres alapkrémhez adtam. A tejszínt keményre vertem (ha nem édesített fajtát használunk akkor még cukrot itt adjunk hozzá), és a kihűlt krémmel összedolgoztam.
A torta össze állítátásnál még az egyik piskótalapot vékonyan eperlekvárral is megkentem:)





Mandulás krém
3 dl tejben felfőztem 1 cs. vaníliás pudingot, melybe belefőztem 10 dkg pirított (őrölt) mandulát.
Mikor kihűlt tettem hozzá mandulaaromát, és lazítottam 3 dl tejszín felvert habjával.
Ez az adag egy sor krémhez elegendő volt éppen.



Kókuszos krém
2 csomag vanília ízű pudingpor
8 dl tej+ a puding simára keveréséhez kevéske
3 evőkanál cukor
10 dkg kókuszreszelék
3,5 dl tejszín
1/2 cs zselatinfix

A krémhez a pudingport tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük, majd a többi felforralt tejhez öntve, sűrű krémmé főzzük.
A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk, teljesen kihűtjük, majd robotgéppel krémesre verjük. A tejszínt keményre felverjük ( ha nem édesített adjunk hozzá porcukrot is), majd a krémbe forgatjuk, hozzáadjuk a zselatinfixet is. 1 órára hűtő tesszük, megvárjuk (többször átkevergetve), hogy a zselatinfix dolgozzon.

Ez a mennyiség 16 szeletes ( 26 cm tortakarika) piskótához elég.

Vanília krém

1 l tejben felfőzünk 3 cs. vanília pudingot+ 9 ek cukor keverékét, ehhez adtam egy flakon Oetker vaníliaaromát (eszencia híján), majd 30 dkg margarinnal tettem töltésre alkalmassá, és még 2-3 dl felvert tejszínnel tettem bársonyosabbá.
Ez a mennyiség egy 26-28 cm torta töltésére és bevonására elegendő.

A krémet megbolondíthatjuk még:
Ha jól összeállt a krémünk (némi hűtés után) kivesszük a kb. 1/3-át, ehhez adtam 1/2 dl ágyas mézes-szilvapálinkát, és ezzel töltöttem a tortát. De használhatunk hozzá bármilyen krémlikőrt is, de mindig kis mennyiségben adagoljuk hozzá, és közben kóstoljuk!!
A pálinka kellően ellazítja így a krémet, amit még margarin hozzáadásával tudunk ellensúlyozni, ez főleg burkolt tortáknál fontos.

Túrókrém


50 dkg túró
3 dl tejszín
1/2 csomag étkezési zselatin
8 dkg porcukor
2 csomag (bourbon) vaníliás cukor
2 citrom leve és lereszelt héja


Elkészítése:

A túrót összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrokat, a 2 citrom lereszelt héját is, jól kikeverjük.
Ezután a zselatint a citrom levében felfőzzük és mikor kihűlt, a túróhoz adjuk. Ezután jöhet bele a keményre felvert tejszínt, ami igazából ízlés szerint adagolható, ki mennyire akarja puhítani a túrót.
Az elkészült krémet kicsit hűtőbe tesszük, hogy összeálljon, majd a tortát két rétegben megkenjük.
Ez a mennyiség egy 26-28 cm karikában sütött torta töltésére elegendő.

Tiramisu krém


2 cs. tejszínes (vagy tiramisu) ízű puding
4,5 dl tej
1,5 dl feketekávé
6 ek. cukor
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 cs. zselatinfix

Felfőztem a pudingot 4,5 dl tej + 1,5 dl feketekávé keverékében. Kihűtjük.
Ehhez adjuk a 2 dob. (50 dkg) mascarponét, alaposan összedolgozzuk. A tejszínt felverjük keményre és a krémbe dolgozzuk, valamint 1 cs. zselatinfixszel megtámogathatjuk.
Nekem nem volt elég intenzív még a kávés íz, így még a piskótalapokat is meglocsoltam kevés kávéval.

Tejszínes gesztenyekrém

Hozzávalók:
5 dl tej,
3 nagy tojás sárgája (ha kisebbek akkor 4),
15 dkg cukor,
1 ek. liszt (nekem kettőt is felvett, hogy elég sűrű legyen),
25 dkg gesztenyemassza,
3 cl rum (vagy aroma),
3 dl tejszín,
2 kk. zselatin( én elhagytam, elég sűrű volt a liszttől is)

Elkészítése:
A tejet feltesszük forrni, addig a tojások sárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük. Ha forr a tej lassan a tojásos masszát hozzákeverjük, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a rumot és a gesztenyemasszát is. Kihűtjük.
Ha nem elég sűrű a masszánk akkor a 2kk. zselatint annyi vízzel oldjuk fel ami ellepi, mikróban felolvasztjuk, kissé visszahűtjük és úgy adjuk a masszához.
A 3 dl tejszínt felverjük és a kihűlt gesztenyés masszához dolgozzuk, és máris tölthetjük a tortába.


Mogyorós krém


3 cs. tejszín ízű főzős pudingpor
1 l tej
5 ek. cukor
700 gr (1 nagy üveg) mogyorókrém
10 dkg pirított, darált mogyoró
1/2 l tejszín
1 cs zselatinfix

A pudingot a szokásos módon megfőztem, nagyon kevés cukor hozzáadásával. Hagytam hűlni, de közben jó párszor átkevertem, hogy ne bőrösödjön.
Belekevertem a mogyorókrémet, és hagytam teljesen kihűlni őket. Gépi habverővel szép simára dolgoztam a pudingos alapot és a mogyorókrémet, majd belekevertem a zselatinfixet is. Felvertem a tejszínt és az alapba kevertem, majd hozzáadtam a pirított mogyorót. Hűtőben min. 1 órát még dermesztettem, majd töltöttem a tortát vele.
Ez egy 20-25 szeletes torta töltésére elegendő adag.

Meggyes-mákos krém

Mákos krém
15 dkg darált mák, 1 dl vörösbor, 4 dl tej, 1 cs. vaníliás puding, 4 ek. cukor, 1/2 l cukrozott tejszín

A mákot annyi vörösborban mint amennyit felvesz (kb. 1 dl) felfőzzük. Annyi ideig főzzük, amíg a mák szépen elválik a lábosunk falától.
A pudingot 4 dl tejben a szokásos módon megfőzzük, majd a még meleg pudingba keverjük a mákos krémet, jól kihűtjük. 1/2 l tejszínt keményre felverünk, és a mákos krémhez adjuk.
(Ha szükséges zselatinfixszel támogassuk meg, ha esetleg nem lenne elég masszív a krém, nekem nem kellett)

Meggyzselé:
1 cs. vaníliás puding, 2 ek. cukor, 1 kk. fahéj, 5 dl meggylé ( ha nincs otthon ennyi, akkor vízzel pótoljuk ki, hogy összesen 5 dl legyen a folyadék)

A pudingot a meggylében megfőzzük,hozzáadjuk a fahéjat, kihűtjük.

A torta betöltése: meggyzselével megkenjük a piskótát, erre jön a mákos krém , amibe lecsepegtetett meggyszemeket
nyomkodunk.

Diókrém:25 dkg darált dió
2 dl tej
1-2 ek.liszt
1 citrom reszelt héja
1/2 dl rum
15 dkg cukor
20 dkg puha vaj
vaníliás cukrot, A tejet felforraltam majd a diót összekevertem a 2 ek. liszttel, a citromhéjjal és a tejhez adtam, kevergetve sűrűre főztem pár perc alatt. Hagytam hűlni, néha megkevertem. Már hidegen belekevertem a rumot.
A vajat a cukrokkal habosra kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a rumos-diós masszát.





                      Piskóták!

    Piskóta lehet sima vagy kakaós
                                     

Az első lap az egy 1 tojásos a másik két lap 2 tojásos de le írom a többit is.
Ebből az 5 tojásból (28cm tortaformába sütve) egy jó magas tortám lett.Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.

Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
1 tojásos (kb. 14-15 cm átmérőjű)
50 g cukor + 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor

2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű)
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

3 tojásos (kb. 24-25 cm átmérőjű)
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor

4 tojásos (kb. 27-28 cm átmérőjű)
200 g cukor + 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű)
250 g cukor + 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
Piskóta lehet sima vagy kakaós


Az első lap az egy 1 tojásos a másik két lap 2 tojásos de le írom a többit is.
Ebből az 5 tojásból (28cm tortaformába sütve) egy jó magas tortám lett.Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.

Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
1 tojásos (kb. 14-15 cm átmérőjű)
50 g cukor + 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor

2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű)
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

3 tojásos (kb. 24-25 cm átmérőjű)
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor

4 tojásos (kb. 27-28 cm átmérőjű)
200 g cukor + 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű)
250 g cukor + 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor
Elkészítése:A fehérjét kemény habbá verem .A sárgáját és a tejet,cukrot ,olajat összekeverem.A lisztet elkavarom a sütőporral Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam.170 fokos ki vajazott sütőformába megsütöm. 1 és 1/4 cs sütőpor
Elkészítése:A fehérjét kemény habbá verem .A sárgáját és a tejet,cukrot ,olajat összekeverem.A lisztet elkavarom a sütőporral Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam.170 fokos ki vajazott sütőformába megsütöm.
                    


                      8 tojásos vizes piskóta
 
 
 8 tojásos vizes piskóta

hozzávalók:
8 tojás
40 dkg cukor
35 dkg liszt
5 dkg kakaópor(ha sima nem kakaós akkor 5dkg lisztel több)
16 ek víz
8 ek olaj
1 csomag sütőpor
A vizes piskóta elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral és 10 evőkanál vízzel habosra kikavarom.
A fehérjét kemény habbá verem, mikor kész ehhez is adok 6 evőkanál vizet, és ezzel is összekeverem. A lisztet elkavarom a sütőporral Ennek 1/3 részét a sárgájához keverem, majd a fehérjének is 1/3 részét. majd újból 1/3 liszt és fehérje, amíg mindent össze nem dolgoztam. Ezután kimargarinozott, lisztezett sütőtormában kisütöm.
26 cm-es tortaformában készült, így a piskótát 6 tojás helyett 8-ból készítettem.
                        




                            Piskótatekercs 
 Piskótatekercs ahogy én készítem

Hozzávalók:6 tojás,6 evőkanál liszt,6evőkanál cukor,1dl étolaj
A tojásfehérjét fel kel verni ,a sárgáját a cukorral ki keverni majd felváltva liszt,fehérjét hozzá adni végén az étolajat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe ki sütni,ha kész lehúzni róla a papírt és rögtön picit nedves konyharuhával feltekerni







                  Gyümölcstortához piskóta
Gyümölcstortához piskóta

Piskótához:8dkg vaj,8dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,2db tojás,15dkg liszt,1 kiskanál sütőpor,5 evőkanál tej.
A formához:vaj,zsemlemorzsa.
A vajat a cukorral habosra keverjük,majd sorban a többi hozzávalókat!Be simítjuk a kikent formába és megsütjük!
                                   


                             


                                   Piskóta 

 Molnár Tiborné Rita receptje!
Ahány tojás,annyiszor 3dkg kristálycukor és annyiszor 2 dkg liszt,fél sütőpor,a fehérjét keményre verjük a cukorral,majd mehet bele a sárgája és kanalanként a sütőporos liszt,sütőpapíros tepsiben előmelegített sütőben tű próbáig sütni.Én ehhez a 12 tojáshoz is csak fél sütőport használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése