Paleo receptek

Paleo receptek


                           

     
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



                                 Paleo recepteket Vasas Ildikótól kaptam  !
                                          Fényképek Vasas Ildikóé !


PALEO LÁNGOS - Paleo tejföllel

Paleo tejföl, saját találmány: 5 evőkanál kókusztejpor, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál szezámmagliszt, zúzott fokhagyma, só ízlés szerint. Alaposan, csomómentesen kikeverjük. Félre rakjuk, hogy összeérjen.

Lángos: 2 db közepes cukkinit lereszelünk, megsózzuk 15 percre félre tesszük, hogy levet eresszen. Külön tálban 10 evőkanál napraforgóbél lisztet, 1 evőkanál útifűmaghéját, borsot összekeverünk. A cukkinit kicsit kinyomkodjuk hozzáadjuk a 4 tojást, összeturmixoljuk (én botmixer). Hozzáöntjük a liszthez, adunk bele 5 evőkanál olvasztott zsírt, ha kell a fennmaradó léből annyit adunk hozzá, hogy közepes nokedli sűrűségű legyen. Félre tesszük 15 percre, majd a serpenyőt kizsírozunk 1 cm vastagon beleöntjük a masszát, lassú tűzön mindkettő oldalát megsütjük.




Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?


TOJÁSSAL TÖLTÖTT EGYBE FASÍRT

6 db tojást megfőzünk, ha kihűlt megpucoljuk.
1/2 kg darált hús, 2 tojás, 2 evőkanál pirospaprika, 1 fej zúzott fokhagyma, 3 evőkanál lenmagpehely, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors ízlés szerint. Ezt összedolgozzuk, Őzgerincformát kizsírozunk, megszórjuk szezámmaggal. A formába tesszük a massza egynegyedét, rátesszük a tojásokat, befedjük a maradék masszával. Alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben 200 fokon, 40 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát és kb. 15 percre vissza tesszük, hogy átpiruljon.

BUNDÁS KARFIOL (paleo)

bunda: tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz.
Ezt hígabb nokeli tészta állagúra kevertem, kisütéshez disznózsírt használtam.

FOKHAGYMÁS PUFFANCS (paleo)

Tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz, sok fokhagyma
A hozzávalókból sűrűbb nokedli tésztát keverünk. Evőkanállal forró zsírba szedjük, pirosra sütjük.





Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



ZÖLDSÉGES - HÚSOS RAGU LENMAGPEHELLYEL

1/2 kg darált húst kb. 2 evőkanál zsíron feltesszük a tűzre, fehéredésig folyamatosan kevergetjük. Majd hozzáadunk 3 fej durvára vágott hagymát,5 db karikára vágott sárgarépát, 2 db apróra vágott fehérrépát, 1/2 fej apróra vágott karalábét, 1 egész fej zúzott fokhagymát, sót, sok-sok fissen örölt borsot, 2 db babérlevelet. Hozzáöntünk 1 dl vizet és fedő alatt kb.30 percig pároljuk, majd hozzáadunk 5 evőkanál lenmagpelyhet és fedő nélkül kb. 10 percig főzzük.




Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?


SAJTOS PUFFANCS

2 db tojást felverünk, belereszelünk 20 dkg kemény sajtot (én trapistából csináltam), hozzáadunk 2 evőkanál lenmagpelyhet, 2 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot ízlés szerint, ha kell pici vizet. Forró zsírba evőkanállal beleszaggatjuk. Forgatni kell mert hamar sül. Lehet még petrezselyem zölddel vagy más fűszerekkel is ízesíteni.





Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?


MUFFI-NOS FASÍRT

1/2 kg pulyka darált hús, 2 kisebb tojás, 2 evőkanál szezámmag-liszt, só, bors, pirospaprika ízlés szerint. Ezt összedolgoztam, muffin formát olíva olajjal vastagon kikentem, gombócokat formáztam, beletettem a formába. Mindegyik gombócra kb. 1 kávéskanálnyi vizet töltöttem, megszórtam szezámmaggal, alufóliával letakartam. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percet sütöttem, majd fólia nélkül még 15 percet.




Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



SÁRGARÉPAGOMBÓC

3-4 nagy sárgarépát kis lukú reszelőn lereszelünk, hozzáadunk 2 tojást, 3-4 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot, annyi vizet hogy formálható legyen. Gombócokat készítünk, forró sós vízben kifőzzük






Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



 CSŐBEN SÜLT KARFIOL, ÚJHAGYMÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL

Tepit vastagon kikenjük zsírral, a megtisztított zöldségeket (1 fej karfiol rózsára szedve, 2 sárgarépa, 5 újhagyma) beletesszük. Egy tálban 5 egész tojást, 1/2 liter vizet, 5 evőkanál szezámmaglisztet, 1 egész fej fokhagymát apróra vágva, sót, borsot, 5 evőkanál olvasztott zsírt összekeverünk. Ezt ráöntjük a zöldségekre. Alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, fél órát lefedve, majd 15 percet fólia nélkül sütjük.





Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



 HAGYMÁS TÓCSNI TÖKMAGLISZTTEL

3 fej hagymát apróra vágunk, hozzáadunk 3 tojást, 2 evőkanák lenmaglisztet, 5 evőkanál tökmaglisztet, sót, őrölt borsot és annyi vizet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Kevés forró zsírban pirosra sütjük.

Meggyszósz

Kb. 4 marék magozott meggyet annyi vízben felteszünk főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadunk 4 evőkanál eritritet, 1 lapos evőkanál fahéjat, és puhára főzzük. Kiveszünk a léből 1 merőkanállal, beleteszünk 2-3 evőkanál mandulalisztet, simára keverjük. Ezt hozzáöntjük a meggyhez és 10 perc alatt sűrűre főzzük.






Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?




 PALEO LEPÉNY sárgarépás

6 evőkanál darált szezámmag
6 evőkanál darált lenmag
3 evőkanál szezámmag
3 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1,5 kávéskanál só (laposan!)
3 evőkanál olvasztott zsír
6 db 10-15 cm hosszú sárgarépa reszelve (én a kertből húztam ki)
5 tojás
2,5 dl víz
Minden ment bele egymás után a tálba jól összekevertem. Tepsit sütőpapírral kibéleltem, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.





Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?



 TÖLTÖTT CSIRKEFARHÁT TÖLTELÉK

2 db főtt tojást villával összetörünk, hozzáütünk 2 db nyers tojást, hozzáadunk 5 gerezd zúzott fokhagymát, kb. 4-5 újhagymának a zöld szárát apróra vágjuk, 2 evőkanál szezámmaglisztet, 2 evőkanál lenmagpelyhet, 1 evőkanál olvasztott zsírt, sót, borsot, annyi vizet adunk hozzá, hogy formálható, lágyabb massza legyen.




Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma?

PALEO LEPÉNY karalábés (paleo)

3 evőkanál darált szezámmag
3 evőkanál darált lenmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1 kávéskanál só (laposan!)
2 evőkanál olvasztott zsír
1 fej karalábé reszelve
3 tojás
1,5 dl víz
A sütőt 175 C-ra bekapcsoljuk. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt karalábét és a vízzel elkevert tojásokat. Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben kb. 25 percig sütjük, szép aranybarnára. Tetszés szerint vágjuk. Jól eltartható (4-5 nap).
Karalábé helyett lehet hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fekete retek. Ízesíteni lehet más fűszerekkel is. A száraz anyagokat is lehet variálni pl. darált tökmag, napraforgómag hozzáadásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése