![]() | ||
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
Paleo recepteket Vasas Ildikótól kaptam !
Fényképek Vasas Ildikóé !
PALEO LÁNGOS - Paleo tejföllel
Paleo tejföl, saját találmány: 5 evőkanál kókusztejpor, 5 evőkanál víz, 2 evőkanál szezámmagliszt, zúzott fokhagyma, só ízlés szerint. Alaposan, csomómentesen kikeverjük. Félre rakjuk, hogy összeérjen.
Lángos: 2 db közepes cukkinit lereszelünk, megsózzuk 15 percre félre tesszük, hogy levet eresszen. Külön tálban 10 evőkanál napraforgóbél lisztet, 1 evőkanál útifűmaghéját, borsot összekeverünk. A cukkinit kicsit kinyomkodjuk hozzáadjuk a 4 tojást, összeturmixoljuk (én botmixer). Hozzáöntjük a liszthez, adunk bele 5 evőkanál olvasztott zsírt, ha kell a fennmaradó léből annyit adunk hozzá, hogy közepes nokedli sűrűségű legyen. Félre tesszük 15 percre, majd a serpenyőt kizsírozunk 1 cm vastagon beleöntjük a masszát, lassú tűzön mindkettő oldalát megsütjük.
![]() | |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
TOJÁSSAL TÖLTÖTT EGYBE FASÍRT
6 db tojást megfőzünk, ha kihűlt megpucoljuk.
1/2 kg darált hús, 2 tojás, 2 evőkanál pirospaprika, 1 fej zúzott fokhagyma, 3 evőkanál lenmagpehely, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors ízlés szerint. Ezt összedolgozzuk, Őzgerincformát kizsírozunk, megszórjuk szezámmaggal. A formába tesszük a massza egynegyedét, rátesszük a tojásokat, befedjük a maradék masszával. Alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben 200 fokon, 40 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát és kb. 15 percre vissza tesszük, hogy átpiruljon.
BUNDÁS KARFIOL (paleo)
bunda: tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz.
Ezt hígabb nokeli tészta állagúra kevertem, kisütéshez disznózsírt használtam.
FOKHAGYMÁS PUFFANCS (paleo)
Tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz, sok fokhagyma
A hozzávalókból sűrűbb nokedli tésztát keverünk. Evőkanállal forró zsírba szedjük, pirosra sütjük.
6 db tojást megfőzünk, ha kihűlt megpucoljuk.
1/2 kg darált hús, 2 tojás, 2 evőkanál pirospaprika, 1 fej zúzott fokhagyma, 3 evőkanál lenmagpehely, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors ízlés szerint. Ezt összedolgozzuk, Őzgerincformát kizsírozunk, megszórjuk szezámmaggal. A formába tesszük a massza egynegyedét, rátesszük a tojásokat, befedjük a maradék masszával. Alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben 200 fokon, 40 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát és kb. 15 percre vissza tesszük, hogy átpiruljon.
BUNDÁS KARFIOL (paleo)
bunda: tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz.
Ezt hígabb nokeli tészta állagúra kevertem, kisütéshez disznózsírt használtam.
FOKHAGYMÁS PUFFANCS (paleo)
Tojás, szezámmagliszt, lenmagliszt, víz, sok fokhagyma
A hozzávalókból sűrűbb nokedli tésztát keverünk. Evőkanállal forró zsírba szedjük, pirosra sütjük.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
ZÖLDSÉGES - HÚSOS RAGU LENMAGPEHELLYEL
1/2 kg darált húst kb. 2 evőkanál zsíron feltesszük a tűzre, fehéredésig folyamatosan kevergetjük. Majd hozzáadunk 3 fej durvára vágott hagymát,5 db karikára vágott sárgarépát, 2 db apróra vágott fehérrépát, 1/2 fej apróra vágott karalábét, 1 egész fej zúzott fokhagymát, sót, sok-sok fissen örölt borsot, 2 db babérlevelet. Hozzáöntünk 1 dl vizet és fedő alatt kb.30 percig pároljuk, majd hozzáadunk 5 evőkanál lenmagpelyhet és fedő nélkül kb. 10 percig főzzük.
1/2 kg darált húst kb. 2 evőkanál zsíron feltesszük a tűzre, fehéredésig folyamatosan kevergetjük. Majd hozzáadunk 3 fej durvára vágott hagymát,5 db karikára vágott sárgarépát, 2 db apróra vágott fehérrépát, 1/2 fej apróra vágott karalábét, 1 egész fej zúzott fokhagymát, sót, sok-sok fissen örölt borsot, 2 db babérlevelet. Hozzáöntünk 1 dl vizet és fedő alatt kb.30 percig pároljuk, majd hozzáadunk 5 evőkanál lenmagpelyhet és fedő nélkül kb. 10 percig főzzük.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
SAJTOS PUFFANCS
2 db tojást felverünk, belereszelünk 20 dkg kemény sajtot (én trapistából csináltam), hozzáadunk 2 evőkanál lenmagpelyhet, 2 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot ízlés szerint, ha kell pici vizet. Forró zsírba evőkanállal beleszaggatjuk. Forgatni kell mert hamar sül. Lehet még petrezselyem zölddel vagy más fűszerekkel is ízesíteni.
2 db tojást felverünk, belereszelünk 20 dkg kemény sajtot (én trapistából csináltam), hozzáadunk 2 evőkanál lenmagpelyhet, 2 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot ízlés szerint, ha kell pici vizet. Forró zsírba evőkanállal beleszaggatjuk. Forgatni kell mert hamar sül. Lehet még petrezselyem zölddel vagy más fűszerekkel is ízesíteni.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
MUFFI-NOS FASÍRT
1/2 kg pulyka darált hús, 2 kisebb tojás, 2 evőkanál szezámmag-liszt, só, bors, pirospaprika ízlés szerint. Ezt összedolgoztam, muffin formát olíva olajjal vastagon kikentem, gombócokat formáztam, beletettem a formába. Mindegyik gombócra kb. 1 kávéskanálnyi vizet töltöttem, megszórtam szezámmaggal, alufóliával letakartam. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percet sütöttem, majd fólia nélkül még 15 percet.
1/2 kg pulyka darált hús, 2 kisebb tojás, 2 evőkanál szezámmag-liszt, só, bors, pirospaprika ízlés szerint. Ezt összedolgoztam, muffin formát olíva olajjal vastagon kikentem, gombócokat formáztam, beletettem a formába. Mindegyik gombócra kb. 1 kávéskanálnyi vizet töltöttem, megszórtam szezámmaggal, alufóliával letakartam. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percet sütöttem, majd fólia nélkül még 15 percet.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
SÁRGARÉPAGOMBÓC
3-4 nagy sárgarépát kis lukú reszelőn lereszelünk, hozzáadunk 2 tojást, 3-4 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot, annyi vizet hogy formálható legyen. Gombócokat készítünk, forró sós vízben kifőzzük
3-4 nagy sárgarépát kis lukú reszelőn lereszelünk, hozzáadunk 2 tojást, 3-4 evőkanál szezámmaglisztet, sót, borsot, annyi vizet hogy formálható legyen. Gombócokat készítünk, forró sós vízben kifőzzük
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
CSŐBEN SÜLT KARFIOL, ÚJHAGYMÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
Tepit vastagon kikenjük zsírral, a megtisztított zöldségeket (1 fej karfiol rózsára szedve, 2 sárgarépa, 5 újhagyma) beletesszük. Egy tálban 5 egész tojást, 1/2 liter vizet, 5 evőkanál szezámmaglisztet, 1 egész fej fokhagymát apróra vágva, sót, borsot, 5 evőkanál olvasztott zsírt összekeverünk. Ezt ráöntjük a zöldségekre. Alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, fél órát lefedve, majd 15 percet fólia nélkül sütjük.
Tepit vastagon kikenjük zsírral, a megtisztított zöldségeket (1 fej karfiol rózsára szedve, 2 sárgarépa, 5 újhagyma) beletesszük. Egy tálban 5 egész tojást, 1/2 liter vizet, 5 evőkanál szezámmaglisztet, 1 egész fej fokhagymát apróra vágva, sót, borsot, 5 evőkanál olvasztott zsírt összekeverünk. Ezt ráöntjük a zöldségekre. Alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, fél órát lefedve, majd 15 percet fólia nélkül sütjük.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
HAGYMÁS TÓCSNI TÖKMAGLISZTTEL
3 fej hagymát apróra vágunk, hozzáadunk 3 tojást, 2 evőkanák lenmaglisztet, 5 evőkanál tökmaglisztet, sót, őrölt borsot és annyi vizet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Kevés forró zsírban pirosra sütjük.
Meggyszósz
Kb. 4 marék magozott meggyet annyi vízben felteszünk főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadunk 4 evőkanál eritritet, 1 lapos evőkanál fahéjat, és puhára főzzük. Kiveszünk a léből 1 merőkanállal, beleteszünk 2-3 evőkanál mandulalisztet, simára keverjük. Ezt hozzáöntjük a meggyhez és 10 perc alatt sűrűre főzzük.
3 fej hagymát apróra vágunk, hozzáadunk 3 tojást, 2 evőkanák lenmaglisztet, 5 evőkanál tökmaglisztet, sót, őrölt borsot és annyi vizet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Kevés forró zsírban pirosra sütjük.
Meggyszósz
Kb. 4 marék magozott meggyet annyi vízben felteszünk főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadunk 4 evőkanál eritritet, 1 lapos evőkanál fahéjat, és puhára főzzük. Kiveszünk a léből 1 merőkanállal, beleteszünk 2-3 evőkanál mandulalisztet, simára keverjük. Ezt hozzáöntjük a meggyhez és 10 perc alatt sűrűre főzzük.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
PALEO LEPÉNY sárgarépás
6 evőkanál darált szezámmag
6 evőkanál darált lenmag
3 evőkanál szezámmag
3 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1,5 kávéskanál só (laposan!)
3 evőkanál olvasztott zsír
6 db 10-15 cm hosszú sárgarépa reszelve (én a kertből húztam ki)
5 tojás
2,5 dl víz
Minden ment bele egymás után a tálba jól összekevertem. Tepsit sütőpapírral kibéleltem, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.
6 evőkanál darált szezámmag
6 evőkanál darált lenmag
3 evőkanál szezámmag
3 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1,5 kávéskanál só (laposan!)
3 evőkanál olvasztott zsír
6 db 10-15 cm hosszú sárgarépa reszelve (én a kertből húztam ki)
5 tojás
2,5 dl víz
Minden ment bele egymás után a tálba jól összekevertem. Tepsit sütőpapírral kibéleltem, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
TÖLTÖTT CSIRKEFARHÁT TÖLTELÉK
2 db főtt tojást villával összetörünk, hozzáütünk 2 db nyers tojást, hozzáadunk 5 gerezd zúzott fokhagymát, kb. 4-5 újhagymának a zöld szárát apróra vágjuk, 2 evőkanál szezámmaglisztet, 2 evőkanál lenmagpelyhet, 1 evőkanál olvasztott zsírt, sót, borsot, annyi vizet adunk hozzá, hogy formálható, lágyabb massza legyen.
2 db főtt tojást villával összetörünk, hozzáütünk 2 db nyers tojást, hozzáadunk 5 gerezd zúzott fokhagymát, kb. 4-5 újhagymának a zöld szárát apróra vágjuk, 2 evőkanál szezámmaglisztet, 2 evőkanál lenmagpelyhet, 1 evőkanál olvasztott zsírt, sót, borsot, annyi vizet adunk hozzá, hogy formálható, lágyabb massza legyen.
![]() |
Vasas Ildikó!Mit süssünk-főzzünk ma? |
PALEO LEPÉNY karalábés (paleo)
3 evőkanál darált szezámmag
3 evőkanál darált lenmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1 kávéskanál só (laposan!)
2 evőkanál olvasztott zsír
1 fej karalábé reszelve
3 tojás
1,5 dl víz
A sütőt 175 C-ra bekapcsoljuk. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt karalábét és a vízzel elkevert tojásokat. Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben kb. 25 percig sütjük, szép aranybarnára. Tetszés szerint vágjuk. Jól eltartható (4-5 nap).
Karalábé helyett lehet hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fekete retek. Ízesíteni lehet más fűszerekkel is. A száraz anyagokat is lehet variálni pl. darált tökmag, napraforgómag hozzáadásával.
3 evőkanál darált szezámmag
3 evőkanál darált lenmag
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 sütőpor
1 kávéskanál só (laposan!)
2 evőkanál olvasztott zsír
1 fej karalábé reszelve
3 tojás
1,5 dl víz
A sütőt 175 C-ra bekapcsoljuk. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt karalábét és a vízzel elkevert tojásokat. Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben kb. 25 percig sütjük, szép aranybarnára. Tetszés szerint vágjuk. Jól eltartható (4-5 nap).
Karalábé helyett lehet hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fekete retek. Ízesíteni lehet más fűszerekkel is. A száraz anyagokat is lehet variálni pl. darált tökmag, napraforgómag hozzáadásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése