Húsvéti finomságok



Húsvéti fonott kosár kalács recept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 1/2 liter langyos tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk só, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg porcukor (pl. fehér nádcukor), tojás a lekenéshez


A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, majd kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egyenlő 27 részre osztjuk.
20 részből formáljunk 35 cm hosszú kígyókat, és fonjunk belőle rácsot.
Vajazzunk meg egy 17 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét, helyezzük rá a tészta rácsot, majd a lelógó tészta végeket vágjuk le.
2 rész tésztából, készítsünk 40 cm hosszú kígyót, sodorjuk meg, és gyűrű alakban formáljunk belőle talpat a kosárnak.
A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.
A kosár füléhez 2 rész tésztából csavarjunk kötelet és burkoljunk vele egy patkó alakban meghajlított drótot, melynek végét később a kosárba dugjuk.
A maradék tésztából formált 3 kígyóból fonjunk copfot a kosár peremére, végeit kenjük meg tojással, és nyomjuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
Kenjük meg a kosarat felvert tojással, és 45 percig szép pirosra süssük meg.
A még különálló elemeket kenjük meg felvert tojással, és 25 perc alatt szép pirosra süstjük azokat is.
A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat, és ezzel ragasszuk össze az elemeket.
A kosár füléből kiálló drótot szúrjuk a kosár peremébe.






Húsvéti cookie



A receptet és fotót:Pornói Lindától kaptam!

Húsvéti cookie
Hozzávalók: 12,5 dkg Rama, 17 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál sütőpor, csipet só, Dr.Oetker színes mini csoki drazsé
Rama-t összekeverjük a cukorral, majd kikeverjük a tojással. Ezután hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Sütőpapírra halmozzuk, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 8-10 percig sütjük, utána belenyomkodjuk a drazsékat! :)






Krémes kalács

A receptet és fotót :Katalin Pappné Baranyai-tól kaptam!

Krémes kalács:
70dkg liszt,pici só,6 dkg cukor,3 tojássárgája,5 dkg élesztő 4,5dl tej diónyi vaj.ez a tészta receptje ezt összedolgozzuk és 6 egyforma cipóra osztjuk,0,5cm vékonyra sodorjuk,krémmel megkenjük és felcsavarjukmajd 3-3 db-ot összefonunk.akrém:1 rama margarin,20dkg porcukor kevesebb cukorral is lehet mert így elég édes de aki szereti az édeset mehet bele ennyi,3 csomag van.cukor 3 evőkanál kakaót összekeverünk.felverjük a3tojás fehérjét és a krémhez keverjük.ezzel kenjük be a lapokat,amit szorosan felcsavarunk.két kalácsot kapunk.fél órát pihentetjük majd egy tojással megkenjük és megsütjük.finom édes kalács nálunk nagyon megy nem szárad ki és szaftos:)





Újhagymás-sonkás rétes


 A receptet és fotót :
Rabi-Nagy Mónika-tól kaptam


Újhagymás-sonkás rétes

Hozzávalók: 1 cs réteslap(6 db),2 csomó újhagyma,15 dkg reszelt sajt,2 tojás,só,bors,szerecsendió,20 dkg sonka. Tetejére: 1 tojássárgája,szezámmag.

Az újhagymát apróra vágjuk. A réteslapokat egymásra tesszük,közben egy ecsettel
minden réteget megkenünk olvasztott vajjal. A reszelt sajtot elkeverjük a felvert tojásokkal és fűszerezzük sóval,borssal,pici szerecsendióval. A sonkaszeleteket a réteslapra tesszük,úgy hogy a szélén 3-3 cm sáv üresen maradjon( a töltelék ki ne folyjon). Rákenjük a sajtos masszát és rászórjuk az újhagymát. Feltekerjük a hosszabbik oldalról kezdve. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Tetejét tojássárgájával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
Kicsit ferdén 2 cm szeletekre vágjuk.







Sonkatekercs franciasaláta-ágy

 Sonkatekercs franciasaláta-ágy

hozzávalók 4 főre
8 szelet gépsonka (20-25 dkg)
40 dkg franciasaláta
10 dkg ecetes torma
15 dkg vaj
5 dkg liszt
2 dl tej
1 mk só
1 tk kristálycukor
elkészítés

5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd lehűtjük (ez a besamel mártás).
Ha kihűlt, alaposan kikeverjük 10 dkg vajjal és az az ecetes tormával.
Sóval, kevés cukorral ízesítjük, és hűtőbe tesszük.
A franciasalátát tálra tesszük.
A sonkaszeletek közepére megfelelő mennyiségű tormakrémet teszünk, és felgöngyöljük, majd a franciasaláta-alapra helyezzük.
A sonkatekercs két végét csillagcsővel ellátott habzsák segítségével utólag töltjük.
A maradék tormakrémmel díszíthetjük.






Húsvéti linzer.

A receptet és fotót Rédei Enikőtől kaptam

Húsvéti linzer.
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojás, 1/2 sütőpor, pici citromhéj. A vaníliásba 2 csg vaníliás cukor, a kakaósba 2 evőkanál kakaó.
Sütés 180 Cfokon kb 10 perc.
Díszítés: 1 tojás fehérjét kikeverünk kb 20 dkg porcukorral. Jelen esetben ez 4 felé lett szétszedve, mivel 4 szín kellett. Kisméretű zacskóba töltve, sarka kivágva, és indult a maratoni 3 órás díszítés. Ez türelmet kívánó babra munka a javából..., de megéri. :)






Joghurtos gyümölcsös nyuszi torta !






Joghurtos gyümölcsös nyuszi torta !


Hozzávalók: piskótához :

5 db tojás,

20 dkg cukor,

20 dkg liszt,

kevés szódabikarbóna.


A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, sorra hozzáadjuk a tojássárgájákat, tovább verve fehéredésig. Hozzátesszük az átszitált lisztet, szódabikarbonát és előmelegített sütőben 26x36 cm-tepsiben megsütjük.


Krém:

5 dl erdei gyümölcsös joghurt (ha nincsen más is jó)

10 dkg porcukor,

1 citrom reszelt héja,

1 csomag zselatin,

2 dl tejszín.


Lekvár, gyümölcsök.


A zselatint beáztatjuk 1 dl joghurtban. A maradék joghurtot a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és a felmelegített zselatint és hűtőbe tesszük.

A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a joghurt massza kocsonyásodni kezd kanalanként a tejszínbe keverjük. A piskótát megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet és megrakjuk bogyós gyümölcsökkel. (fekete-piros ribizli, áfonya, málna, szeder)

2 csomag piros színű torta zselét a tasakon leírtak alapján elkészítjük és ráöntjük a gyümölcsökre.
Hűtőbe tesszük amíg a zselé megkeményedik.

Nagyon finom, könnyű, nem édes sütemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése