Rétes
Házi rétes
Házi rétes
Saját videót készítettem a rétes tészta nyújtásról!
Hozzávalók:1/2 kg rétes liszt, 1/2 kg finom liszt, kb,5dl meleg víz,
egy csapott teás kanál só, 1 tojás, egy diónyi zsír(vagy 2 evőkanál
olaj,én most ezt tettem bele). Az alapanyagokat jól
kidolgozzuk,robotgéppel összedagasztjuk, asztalmérettől függően 4 vagy 5
cipóra osztjuk, Még kézzel át dolgozzuk,hogy se az alján se a tetején
ne legyen gyűrődés.Megkenjük olajjal a tetejüket és meleg lábassal
lefedjük ,kb.15-20 percre addig elkészítjük a töltelékeket.
Mikor
már jó egy asztalterítőt jól megszórjuk lisztel rá helyezzük a tésztát
újra megkenjük olajjal és el kezdjük körbe-körbe húzkodni az asztal
széle felé ,mikor már úgy látjuk,hogy nem nyúlik akkor óvatosan alá
nyúlunk a tenyerünkkel felfelé tartva és el kezdjük ki felé a tésztát
lebegtetni ezt addig csináljuk míg a tészta az asztal szélén nem lóg
.Ha kész a tészta szélét leszedjük félre tesszük ,két tészta széléből
lesz újra egy adag ,pár csepp vizet adunk hozzá újra összedolgozzuk
megolajozzuk és lefedjük.A tésztára helyezzük a tölteléket az asztal
terítővel felhajtjuk a két szélét majd fentről úgy szintén az
asztalterítővel feltekerjük.Olajos tepsibe helyezzük és
tejföllel megkenjük.
Töltelék készítése:Mákos:25dkg mák,20dkg porcukor,1dl tejben
felfőzzük.Hozzákeverünk:fél citrom levét,1evőkanál
baracklekvárt.Dúsíthatjuk almával vagy meggyel.Túrós:25dkg túrót
összekeverünk 10dkg cukorral,1egész tojással,fél citrom reszelt
héjával,mazsolával.Meggyes:kimagozva
a tészta aljára rakjuk kb.3 ujjnyi szélesen.Megszórjuk fahéjas
cukorral(morzsát is lehet alá rakni)Almás:almát lereszeljük
hozzákeverünk 10dkg cukrot,kevés fahéjat és addig pároljuk ,amíg a levét
elfőtte.Káposztás:kb.80dkg káposztát legyalulunk,gyengén lesózuk,Fél
órát állni hagyjuk,majd 3 evőkanál olajat felforosítunk,beletesszük
sóból kicsavart káposztát,cukorral,borssal ízesítjük és fedő nélkül
sárgára pirítjuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése