Rétes

Házi rétes
Házi rétes
Saját videót készítettem a rétes tészta nyújtásról!

Hozzávalók:1/2 kg rétes liszt, 1/2 kg finom liszt, kb,5dl meleg víz, egy csapott teás kanál só, 1 tojás, egy diónyi zsír(vagy 2 evőkanál olaj,én most ezt tettem bele). Az alapanyagokat jól kidolgozzuk,robotgéppel összedagasztjuk, asztalmérettől függően 4 vagy 5 cipóra osztjuk, Még kézzel át dolgozzuk,hogy se az alján se a tetején ne legyen gyűrődés.Megkenjük olajjal a tetejüket és meleg lábassal lefedjük ,kb.15-20 percre addig elkészítjük a töltelékeket.
Mikor már jó egy asztalterítőt jól megszórjuk lisztel rá helyezzük a tésztát újra megkenjük olajjal és el kezdjük körbe-körbe húzkodni az asztal széle felé ,mikor már úgy látjuk,hogy nem nyúlik akkor óvatosan alá nyúlunk a tenyerünkkel felfelé tartva és el kezdjük ki felé a tésztát lebegtetni ezt addig csináljuk míg a tészta az asztal szélén nem lóg .Ha kész a tészta szélét leszedjük félre tesszük ,két tészta széléből lesz újra egy adag ,pár csepp vizet adunk hozzá újra összedolgozzuk
megolajozzuk és lefedjük.A tésztára helyezzük a tölteléket az asztal terítővel felhajtjuk a két szélét majd fentről úgy szintén az asztalterítővel feltekerjük.Olajos tepsibe helyezzük és
tejföllel megkenjük.
Töltelék készítése:Mákos:25dkg mák,20dkg porcukor,1dl tejben felfőzzük.Hozzákeverünk:fél citrom levét,1evőkanál baracklekvárt.Dúsíthatjuk almával vagy meggyel.Túrós:25dkg túrót összekeverünk 10dkg cukorral,1egész tojással,fél citrom reszelt héjával,mazsolával.Meggyes:kim
agozva a tészta aljára rakjuk kb.3 ujjnyi szélesen.Megszórjuk fahéjas cukorral(morzsát is lehet alá rakni)Almás:almát lereszeljük hozzákeverünk 10dkg cukrot,kevés fahéjat és addig pároljuk ,amíg a levét elfőtte.Káposztás:kb.80dkg káposztát legyalulunk,gyengén lesózuk,Fél órát állni hagyjuk,majd 3 evőkanál olajat felforosítunk,beletesszük sóból kicsavart káposztát,cukorral,borssal ízesítjük és fedő nélkül sárgára pirítjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése