Házi lekvárok és szörpök

Cseresznye lekvár (Tartósítószermentes)






Kattints a képekre!!!





                                                     Cseresznye lekvár (Tartósítószermentes) 



A cseresznyét át mossuk ki magozzuk és be cukrozzuk egy éjszakára hűvös helyre tesszük.1kg cseresznyéhez fél kg cukor kel.Másnap feltesszük főni ,néha megkeverjük 1 -1,5 óra elteltével botmixerrel összedolgozzuk és még kb.1 órát főzzük .Üvegeket ki sterilizáltunk a következő képen :Ecetes vizel jól át mostuk az üvegeket majd a tepsibe helyezzük és 110 fokon 20 percre a sütőbe tesszük. ,A megtöltött üvegre helyezünk fóliát és .legumizzuk majd hajszárítóval rá melegítem .Tartósítószert szórok a fóliára és rá helyezzek még egy fóliát ,legumizom ezt is és újra rá melegítem hajszárítóval .Tető nem szükséges már rá!Meleg helyen hagyom ki hűlni !


Birsalmadzsem:



Csilla Pálffyné Gyenge-től kaptam a receptet és a képet!!



Birsalmadzsem:


Csak egészséges, szép érett almát használj Kettévágom, majd a magját kiszedem, héját nem szabad lepucolni  . Jól megmosom, és apró darabokra vágom. (kb. 6-8 db-ra) Kuktába rakom, és annyi vizet engedek rá, hogy ellepje. 1 adaghoz 2,5 kg gyümölcs tisztán mérve . 

Hamar megfő kuktában kb. 15 perc, majd kehely turmixolom, és fazékba rakom. 

Teszek hozzá 50 dkg cukrot, 2 csomag 3 az 1-ben dzsemfixet, pici őrölt fahéjat, 3-4 szegfűszeget( ezt végén kiveszem) és 1,5 db citrom levét . 
összeforralom, és üvegekbe rakom. Majd rá fólia és tető. Nem kell rá tartósítószer. Majd száraz dunsztolom ( jó egy vastag kabi ruháskosárba, és abba takargatom be, addig ott van amíg ki nem hűl)




 Bodza szörp
Saját recept





Bodza szörp

Férjem szerint eddigi legfinomabb bodza szörpöt készítettem el.


 Bodza szörp: 20dkg cukrot karamellizálunk, 4 dl vízzel felöntjük, majd hozzáadunk 60 dkg cukrot még, és fél liter vizet. Felfőzzük ha kihűlt 1 citromot felkarikázunk, 3 citromnak lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét ezt is bele öntjük. és persze a lényeg 10 nagyobb bodza virágot. Három napig érleljük majd leszűrve üvegekben tároljuk. Én nem tettem bele tartósítót, hanem  az üvegre tettem fóliát azt le gumiztam hájszárítóval rá melegítettem szórtam a tetejére egy késhegynyi tartósítószert újra rá fólia ismét legumiztam és rá melegítettem..5literes üveg félig lett úgy,hogy dupla adagot készítettem !Persze ne feledjük tiszta ki csírátlanított üvegbe tegyünk szörpöt!!!!
Én az üvegeket ecetes vízzel jól átmosom és 110fokon 20 percre a sütőbe helyezem.
 Citromfű szörp

 Citromfű szörp
A receptje: HOZZÁVALÓK :


2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 kg cukor

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyom .
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd felforralom és 15 percig hagyom , hogy a főzetem a tűzön zubogjon .
Leszűröm , üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm ki .
              
                                                                       Málnaszörp :
 A receptet és képet:Csilla Pálffyné Gyenge-től kapőtam

málnaszörp :
1 kg érett málna, 6 dl víz, fél kávéskanál szalicil v. na-benzoát, kávéskanál borkősav. Üvegbe rakjuk, kezünklel szétnyomkodjuk, és árnyékban érleljük pár (kb. 3) napig. 
Majd erre a célra szerzünk egy ruha pelenkát, azon átszűrjük, és megkötjük, lógatjuk, hogy magától lecsepegjen, akár egy éjszakán át. Tilos nyomkodni, mert zaccos lesz a szörp. Ha lecsepegett, akkor 1 l málnaléhez 1 kg cukor. Én most csak 70 dkg -át tettem kilóhoz, így is nagyon fincsi. üvegekbe töltjük, tetejére pici na-benzoát, de csak egy késhegynyi 
Házi meggylekvárom és meggyszörpöm tartósítószer nélkül 
télire!
 Házi meggylekvár és meggyszörp tartósítószer nélkül télire!




1. A meggyet leszárazzuk, megmossuk, és kimagozva egy nagy fazékba szórjuk. A tisztítva mért gyümölcshöz (esetünkben12 kiló lett), kilónként 60 deka kristálycukrot adunk , összeforgatjuk, kis rést hagyva lefedjük, és éjszakára magára hagyjuk.
2. A befőzéshez szánt üvegeket vízzel teletöltjük, lábasba rakjuk, és annyi vizet öntöttünk köré, hogy ellepje az üvegeket, majd a tűzre tesszük. Köré dobáljuk a csavaros tetőket is. Addig forraljuk, míg az üvegekben is elkezdett forrni a víz. Ekkor a tűzről levesszük, és amikor már nem annyira forró, a vizet kiöntjük belőle, és az üvegeket egy tiszta asztalterítőre rakjuk üregükkel lefelé, hogy lecsöpöghessen. Mellé rakjuk a tetejüket is.
3. Reggelre a meggy jó sok levet enged, így aztán feltesszük a tűzre. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzzük 1 órán át. Ekkor a levéből lemerjük a szörpre valót, ezeket azonnal le is dugaszolhatjuk. Egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül fejjel lefelé állítva paplanba bugyoláljuk. A többi gyümölcsöt merülőmixerrel összetörjük, és további 2 órán át főzzük.
4. A megtisztított üvegeket egy forró vízzel félig telt tepsibe rakjuk, és először csak a harmadukig, majd teljesen telemerjük a lekvárral. Mindegyikre celofánt teszünk, csavaros tetővel szorosan lezárjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk, végül fejjel lefelé állítva paplanba bugyoláljuk. Így hagyjuk kihűlni.
5. Ebből a mennyiségből 16 kis üveg lekvárom és kb.12 liter szörpöm lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése