Házi készítésű ételek










Házi gomolya





Házi gomolya:


3 liter házi (csak magas zsírtartalmú házi tejből lehet!) tejet forrpontig hevítek. Akkor beleöntök 0,8-0,9 dl 10%-os ecetet (egyáltalán nem lehet érezni a későbbi ízén). Azonnal összeugrik, akkor lekapcsolom, 15-20 percet hagyom, aztán szűrőbe vagy tiszta konyharuhába öntöm, lecsepegtetem, közben fakéssel aprítom, hogy ne álljon össze. Csepegtetés közben adok hozzá sót, és más ízesítőt. Szinte bármivel lehet ízesíteni (fokhagyma, lilahagyma, rozmaring, kömény, petrezselyem, kapor, bazsalikom, darabolt dió, tökmag, napraforgómag, olívabogyó, aprított kápia, paradicsom, csak az ízlés és fantázia szab határt). Van, hogy formában préselem, van, hogy csak összekötöm a konyharuhát, úgy gömböc lesz belőle. A 3 liter tejből 40-60 dkg gomolya lesz. Jó étvágyat!









 Házi sajt

Horváth EDina-tól kaptam a receptet-képet
 Házi sajt

1 liter házi tejet felforralunk. Hozzárakunk fél kg villával összetört túrót. Együtt főzzük 5 percen keresztül. Ekkor leszűrjük róla a savót.
A túrós részhez hozzákeverünk 5 dkg vajat, 1 felvert tojást, 1 kávéskanál szódabikarbónát, és 1 kávéskanál sót. Visszatesszük a tűzre, (és az eredeti recept szerint 15 percig, de nálam elég volt ... ) 13 percnyi intenzív keverés mellett az eredetileg krémes állagú anyagból egy gombóccá összeálló sajtot főzünk.
Ekkor vizes kézbe vesszük, szép gombóccá formázzuk, és nagyságának megfelelő méretű edénybe tesszük hűlni. Mikor kb 5 perc után megszáradt a teteje, kiboríthatjuk egy tányérra, és ott hagyjuk kihűlni. Kb 2 óra múlva reszelhető állagú lesz.
A só mellett akármilyen fűszerrel (kömény, bors, snidling, de akár dió) dúsíthatjuk.
Ebből a mennyiségből 514 g sajt lett. A tej 200 Ft, a túró 450 Ft, a vaj 100 Ft, + a tojás, a só, a szódabikarbóna.... így kb 800 Ft-ból lett kb fél kg sajt.






 Házi túró és tejföl

 
(saját kép) 

 Házi túró és tejföl


Én kb.3,5 liter tejből készítettem.
A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.(kb.egy órán át )
Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.
Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.
A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk vagy kenyérhez felhasználjuk.







A H Á Z I - P A R I Z E R 
 Szabó Zoltán Lipy receptje, fotója


A H Á Z I - P A R I Z E R

A recept:
- 1/2 kiló darált csirkemell
- 2 tojásfehérje
- 2 dl főzőtejszín
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál liszt (én grahant használtam)
- 1 1/2 kk só,
- 1 1/2 kk bors
- 2 kk metélőhagyma

Összekeverjük a hozzávalókat. Sütőpapira Ráöntjük a kikevert masszát. Feltekerjük szorosa kolbász formára, és elkötjük a végeit. Majd beletekerjük a lezárt sütőpapírt alufóliába. Spárgával mint a sonkát szoktuk átkötjük. Forrásban lévő vízben főzzük 35 - 40 percet. Kivesszük a vízből. 1 órát hűlni hagyjuk az asztalon. majd lehűtjük a hűtőszekrényben. Kell hagyni kiszikkadni és jól lehet szeletelni.






 Mascarpone krémsajt házilag
 
(saját kép)
 Mascarpone krémsajt házilag


Egy vékony ruha anyagra rá borítottam 2 nagy dobozos 20%tejfölt (ha az alját megbököd késsel akkor egybe kijön)összekötöm hűtőbe rácsra felkötöttem és alá tettem fazekat ,hogy a savó kicsöpögjön kb.2 napig hagyom bent és kész.
Amit ne tégy, ne kavard össze a tejfölt, hagyd úgy egyben, ahogy a dobozból kicsusszan. Így nem vész el a homogenizálás eljárás, a sajt is homogén lesz. A ruhát összecsomózom, és hagyom a savót kicsöpögni. Néhány óra múlva az egészet beteszem a hűtőbe.
24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 36-48-60 órásat készítek. A kész krémsajtot üres műanyag dobozban 4-5 napig eltarthatjuk, később már egy picit savanyodhat az íze.
Direkt az összehasonlítás miatt vásároltam egy philadelphia krémsajtot. Családtagjaim kóstolással nem tudták megkülönböztetni, melyik krémhez melyiket használtam.







 Házi gumicukor





 Házi gumicukor

   Egészséges, hiszen zselatin+gyümilé(rosttal)+pici nádcukor van benne.
2 dl frissen facsart gyümölcslé (lehetett volna dobozos lé is...) 1,5 evőkanál nádcukor (lehetett volna nyírfacukor is...) 20 g étkezési zselatin.
A 3 hozzávalót tűzhelyen összemelegítettem, nem forraltam... beleöntöttem egy folpackttal bélelt edénybe. Dermedés után, 1-2 nap száradás után felvágtam, szeleteltem....

Ezt a receptet egy másik oldalon olvastam, elvileg 2 nap után gumicukor állagúnak kellene lennie....., de nem az. Pedig nagyon vékonyan, kb 2-3 mm-esen terítettem ki az anyagot, (másik oldalon bonbon formákban vastagon volt...) és már nem 2, hanem kb 4 napja készítettem. A figurák legszéle talán kezd lassan száradni, az kissé tényleg gumicukros.... Lehet, hogy 10-12 nap alatt eléri azt az állagot,.... ha a család bírja addig És ez a mennyiség nem mennyiség.... Ennek 5-10 szerese is elfogyna, de az mekkora helyet foglalna el? 




 Házi vajkrém!
(saját kép)
 Házi vajkrém!
Úgy készítettem mint a mascarponét az albumba megtalálható a recept csak ízesítettem most sóval és újhagymával de bármivel lehet ,nagyon finom!!!





Házi túró





Elkészült a házi túró

2 l házi tej

1 pohár kefir
70 dkg túró lett belőle

A tejet edénybe öntjük, hozzákeverjük kefirt, vagy ecetet, de úgy is lehet készíteni, hogy nem raksz hozzá semmit, egy napra hideg helyre állítjuk, majd a tetejére feljövő tejfölt egy kanállal leszedjük. Ezután lefödve meleg helyre állítjuk, pl. egy konyhapultra. Két nap után megalszik.
Sütőben vagy kályha tetején lassan felmelegítjük, vigyázva, hogy ne forraljuk. Láthatjuk, ahogy a fehérje kicsapódik.
Szűrőbe ritka szövésű anyagot terítünk és leszűrjük. Hagyjuk kicsöpögni, ezután használhatjuk tetszésünk szerint.









 Házi krémsajt!
 
(saját kép)
 Házi krémsajt!
Mindenkinek ajánlom,nagyon finom!
Hozzávalók:2db 0,5l kefir,2db 450g natúr joghurt,só,bors,ízlés szerint fűszerek és egy tiszta mosható textilpelenka-anyag.
A tiszta textilpelenkába beleöntjük a 2doboz kefirt-joghurtot .Az anyagot összefogjuk és megkötjük,mint egy kis zsákot képezve belőle.A kis csomagunkat felakasztjuk én hütőbe rácsra kötöttem fel és alá tettem egy kis fazekat,egy éjszakára hütőbe hagytam.A kész krémsajtot már csak ízesíteni kell ,lehet hagymával ,fűszerekkel....






HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SAVANYÚ KÁPOSZTA 
 Éva Adél Molnár Sólyom


HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SAVANYÚ KÁPOSZTA

  hozzávalók: 1 db 60 literes hordó , kb 40 kg káposzta , kb fél kg durva só ,1 csomag szemes bors, 1 csomag babérlevél , 4 db birs alma , egy csomag szárítót kapor , kb egy fél kg -am megtisztított torma ,egy nagy csokor borsikafű és egy cső tengeri ( amit le fejtetünk a csutkáról ) .

ELKÉSZÍTÉSE :

A hordót alaposan ki mossuk . A káposztát mi nem szoktuk mosni csak a külső leveleitől tisztítjuk meg őket. . Ezután ki válogatunk kb 8 közepes fej káposztát és azt félre tesszük ,ezeket nem gyaluljuk le egybe mennek majd a hordóba . Ezután a többi káposztát le gyaluljuk szép vékonyra egy nagyobb tálba . Ha a tál megtelt sózzuk .Közben a hordó aljába a fűszerekből rakok és már mehet is rá az első adag gyalult káposzta ,amit jól bele dögönyöz a párom .Erre rá kerül az első 4 egész fej káposzta ,aminek a torzsáját kicsit ki vágjuk és a helyébe néhány szem bors ,babérlevél és egy kis cik birsalma megy . A következő sor megint gyalult sózott káposzta ,és igy tovább .A sorok közt is szoktam néhány tormát babérlevelet ,kaprot és borsikafűt szórni de nagyon keveset . A tetejére gyalult legyen amire megint rá szórom a megmaradt fűszereket . (Közben mindig legyen jól megdöngölve a káposzta sorok .) A tetejére egy súlyt helyezünk és kb még 4 liter vízet öntünk rá . a hordót lezárjuk jól és mehet a kamarába vagy pincébe . MI KARÁCSONYRA SZOKTUK MINDIG MEGNYITNI ELŐSZÓR MERT OLYAN KORA MINDIG BE ÉRIK MÁR JÓL ÉS JÖHET AZ ELSŐ NAGY EGÉSZ FEJ KÁPOSZTA A FINOM TÖLTÖTKÁPOSZTÁNAK !!!!!






Kolbász
 Szabó Zoltán Lipy receptje-képe

Kilóra lebontva.Ebbe több fokhagymát rakok mint a füstöltbe. 2 dkg fokhagyma,1 ek pirospaprika (ha csípős akkor még 2tk abból is) 2 tk só,2 tk őrölt kömény,2 tk bors,Ha bekeverted hagyd állni picit és kóstold




 Sajt házilag


sajt házilag
1l tejhez hozzáadok fél kg túrót,felforralom.Amikor kicsapja a savót leszűröm.A túrót visszateszem a tűzre 1 k.k.szódabikarbóna,1 k.k.só és 1 tojás társaságában.Kb. 20percig folyamatosan kevergetve,lassú tűzőn főzőm.Amíg jól besűrűsödik,majd formába öntőm és hagyom pár órát amíg megszilárdul.





Vaj házilag


Vaj házilag

2 liter 30 %-os tejszínt tettem keverőtálba, és kézi mixerrel kevertem kb fél órát, amíg a felvert tejszínből kicsapódott a vaj.
 ... a vajról leöntöttem az írót. A 2 liter tejszínből kb 60 dkg vajam lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése