Kövön sült kenyerek-pizzák

                                        Kövön sült kenyerek-pizzák



Elsőnek is avval kezdeném mi kell hozzá és hol szereztem be megfizethető áron!Persze lehet más fajta pizzakövet használni de én árba elfogathatót kerestem !

Szóval a pizzakövet innen rendeltem:https://www.primanet.hu/termekek/PWS-005851-01/max-pizzasuto-kolap-33-cm-pizzavagoval.html

A pizzalapátot innen:http://www.gastrocentrum.hu/index.php?m=termekek&id=20121108090654992157

A szakajtókat innen: http://www.sutolapat.hu/kategoria/Szakajtok/



Nagyon  sokféleképpen sütöttem már kenyeret de ez lett az egyik kedvencem!Olyan mint ha kemencébe sült volna!Ami fontos a követ elő kell melegíteni 250-on 20 percig !Utána a kenyeret rá helyezzük a kőre és még 10 percig 250 fokon kell sütni majd visszavesszük 200 fokra és még kb.50-60 percig sütjük!










Gyors kovászos kövön sült kenyerem 



  (kovász)





Gyors kovászos kövön sült kenyér!

Kovász:

 30 dkg rétes liszt (ha nincs akkor sima liszt is jó vagy bl80-as kenyérliszt)
33 dkg(kb.3dl) langyos víz
1dkg élesztő

A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd hozzá keverem a lisztet. Nem kell nagyon, éppen csak egyenletes legyen a kovász, ne legyen csomós. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább 12-16 órát.
Tészta:
Az előzőleg összekészített kovász
60 dkg kenyér liszt
kb.3 dl meleg víz (de ígérem pontosan ki fogom mérni)
1,5 dkg friss élesztő
3 teáskanálnyi só
és amit még most tettem bele de persze ezek nélkül is lehet csak akkor a víz menyiséget le kell csökkenteni kb.2,2 dl-re.Szóval tettem még bele 1 teáskanál búzasikért ,1 evőkanál burgonyapelyhet,1 evőkanál búzacsírát.
A langyos vizet ráöntöm a kovászra és belemorzsolom az élesztőt. Addig hagyom életre kelni, míg a lisztet átszitálom. Hozzáadom a lisztet a tésztához és a sót. Puha rugalmas tésztát dagasztok belőle, majd egy olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba teszem 20 perc után át mozgatom és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.kb.50-60 percig.Ha azt szeretnék szép lukacsos legyen a tészta akkor lágyra kell készíteni de azért formázni lehessen ,mert a túl lágynál lapos lesz!
A megkelt tésztát egy nyújtólapra terítem,formázom. Gyúrjuk át, formázzuk. hintsük meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk kelni 20 percet.Ami fontos a tésztát úgy helyezzük a kelesztő tálba,HOGY A FORMÁZÁSNÁL AMI TÉSZTA ALUL VAN AZ LESZ A TÁLBA FELÜL.Ekkor a követ a sütőbe helyezzük és 250 fokon 20 percig (amíg kell a tészta) előmelegítjük.Majd a köre helyezzük.Én nekem nincs lapátom így úgy szoktam,hogy a deszkát jól be lisztezem és arra borítom rá a tésztát és le fel húzogatással a köre helyezem.

Kiveszem a SÜTŐBŐL és megkopogtatom az alját, ha kong, akkor megsült.Lespriccelem vízzel. Rácsra teszem és hagyom langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával, így ropogós marad a héja.





Gyors kovászos tönkölylisztes kenyerem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése