Sós sütemények

Vajas kifli




Vajas kifli


HOZZÁVALÓK:

- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 3dl tej
- 2,5 - 3 dkg élesztő
-10dkg vaj


ELKÉSZÍTÉS:

A meglangyosított tejbe beletettem a cukrot és az elmorzsolt élesztőt.
A lisztbe ment a só, az olvasztott margarin és a felfutott élesztős tej. Összegyúrtam, majd duplájára kelesztettem. Ezután elfeleztem (lehet 3ba is), kör alakba kinyújtottam, 8-ba vágtam és a szélesebb részétől kezdve feltekertem. Így még kelesztettem kb. 30-40 percet.
Majd egy fazékba vizet forraltam és egy szűrőkanál segítségével egyesével a víz alá merítettem a kifliket (egy fakanállal nyomtam a tetejét, mert lebegni akart) kb. 15 másodpercig. Ezután sütőpapíros tepsire csúsztattam, megkentem őket tojással és 180 C-on szép aranyszínűre sütöttem.
Langyosan a legfinomabb!







Perec és rúd 

                                         
Perec és rúd
 
Hozzávalók 8 db-hoz:

2,5 dl 1,5%-os tej

0,75 dl olaj

3 tk cukor

1,5 tk só

3 dkg élesztő

10 dkg rétes liszt

40 dkg sima liszt

a kenéshez 1 felvert tojás (kb. a fele fog elfogyni, fólázzuk le, holnap úgy is újra kell csinálni, ahhoz jó lesz)

szósz a perec fílinghez:

1 ek liszt

1/2 ek só, vízzel, lágy palacsinta tészta állagra keverve
A kész, megkelt tésztát 5-6 darabra vágjuk és egyesével a kívánt vastagságú lapnak nyújtjuk. Utána egy pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, majd azt sodorjuk ki, és formázzuk.És ha a végén nagyon unjuk a formázást, jöhetnek a rudak.a sütés utáni sós kencével megkenve, visszateszem még a sütőbe, 2 percre, így kellőképpen megköt.






Töltött háromszögek



Töltött háromszögek


Hozzávalók
Tésztához
80 dkg liszt 5 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 5 dl tej 1 csapott evőkanál só 2 dl étolaj ( NEM kell bele tojás!!)
Töltelékhez

sonka kockára vágva ( 30 dkg), 2 db lila hagyma, 2 db kukorica konzerv, sajt reszelt ( 25-30 dkg), 2 db fokhagymagerezd,1 db nagy tejföl, bacon kockára vágva
Tetejére
2 evőkanál tejföl,1 tojássárgája, szezámmag ( lehet lenmag és társai is)
Elkészítés
1 dl langyos tejben ( tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.


Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. ( 40 perc-1 óra)
Megfelezzük a tésztát,vékonyra kinyújtjuk,
megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot
és feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.
Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle. ( én itt most fordítottam, előbb vágtam fel, és utána kentem meg ez így is-úgy is működik.
A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük.






Sajtos rúd 




Sajtos rúd recept
hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg Rama
2 tk só
1-1,5 dl tejföl
1 tojás a tetejére
sajt

elkészítés

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz.
Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük a sózott felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
Éles késsel, pizzavágóval vagy derelyevágóval hosszúkás rudakra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.







Virsli bundába!
Virsli bundába!
Hozzávalók:15db virsli egy csomag leveles tészta
Elkészítése:A leveles tésztát ki nyújtod jó vékonyra és 15 db csíkot vágsz belőle rá tekered a virslire.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezed és egy egész tojással meg kened .






 Calzone


Calzone

Hozzávalók:
-50 dkg liszt, 1,5 teásk. só, 3 dl víz,
2 dkg élesztő, 1 teásk. porcukor, 3 evők. olaj,
1 tojás.
- Provanszi melegszendvicskrém, reszelt sajt.


Elkészítése:
A lisztbe keverem a sót, a közepébe mélyedést készítek belemorzsolom az élesztőt és felöntöm a langyos vízzel, meghintem a tetejét porcukorral és magára hagyom úgy 10 percre.
Ezután már csak az olajat keverem hozzá és megdagasztom, hogy egy puha tésztát kapjak. 1 órát kelesztem, majd 8 egyforma részre vágom és kelesztem még fél órát.
Közben a melegszendvics-krémet kikavarom a reszelt sajttal, de bármilyen más töltelékkel meg lehet tölteni pl: darált húsos-paradicsomossal, gombás-tejfölössel, vagy ami van a hűtőben.
Kistányér nagyságúra nyújtom őket és a felére halmozom a tölteléket, ráhajtom a másik felét és a szélét szépen fölhajtogatom.
Bekapcsolom a sütőmben 180 fokra.
Mindegyik tetejét lekenem felvert tojással és pár helyen megszúrkálom villával, hogy a gőz ki tudjon jönni !
25 perc alatt sült meg egy adag, mert én két tepsibe raktam őket.






Káposztás pogácsa!



 Káposztás pogácsa!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg nyers fejeskáposzta lereszelve vagy apróra vágva, 25 dkg puha vaj, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1-2 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta), kb. 1 dl étolaj, 2 kiskanál só, csipetnyi bors.
A pogácsák tetejére: egy villával lazán felvert tojás
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük vagy egészen apróra vágjuk, megsózzuk, legalább negyed órát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belőle a sós levet.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk a vajat, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl hozzáadásával, amennyitől összeáll, tésztává gyúrjuk.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenőecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá összehajtogatjuk.*** Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, olajjal kenést, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.









Baconös bagett









Baconös bagett

A tésztához:

1kg liszt
2 tojás
5 dl tej
1 dl olaj
3 kk só
5dkg élesztő

Az élesztőt felfuttatom meleg tejben, teszek bele egy kiskanál cukrot. Kivárom hogy jól felfusson. Majd a többi tejet is langyosan adom a tésztához, így hamarabb megkelhet. Minden hozzávalót hozzáadok ,akkor sütőben 50fokon kelesztem egy órát.
Amikor megkelt 10-12 kis zsömlét formázok belőlük. A deszkán újra kelesztem kb 15-20 percet, majd egyesével oválisra nyújtom és feltekerem. Beleteszem a kikent tepsibe és középen késsel bemetszem hosszában, ide kerül a töltelék. Metszés után lekenem tojással. Majd rászórom a bacont, és lekenem sós tejföllel és a tetejére jöhet a sajt.
Majd sütőben 180-200 fokon megsütjük. Kb 30-45 perc. (nem mértem ) Mindig csinálok tűpróbát, és megnézem az alját, ha már az alja is kezd pirulni akkor biztos jó!.






Bözsi néni pogácsája!



Bözsi néni pogácsája!(ezt a receptet egy idős nénitől
kaptam,Bözsi nénitől ezért lett Bözsi néni pogácsája)
Csak ajánlani tudom,nagyon finom!
Hozzávalók:60dkg liszt,25dkg margarin,5dkg élesztő,2 kávéskanál só,1 kis doboz tejföl,2 db tojás sárgája,
Elkészítése:A hozzávalókat összegyúrjuk(az élesztőt pici cukros tejbe fel futtatjuk )
Pihentetjük 20 percig majd ki nyújtjuk és hajtogatjuk majd pihentetjük ismét 15 percig ezt 3 szór csináljuk.Hajtogatás:Gondolatban harmadoljuk a felületet. Egy határozott mozdulattal be kell hajtani az egyik felét a közepére.Egy újabb határozott mozdulattal a másik felét hajtsuk rá az előbb behajtott részre. Így már 3 réteg lesz egymáson.Hajtsuk az egészet félbe. Én mindig hátulról előre szoktam, de ez lényegtelen. Mindenki csinálja úgy, ahogy jobba kézre esik.Pihentetjük, 3-szor ismételjük a pihentetésekkel együtt és végül olyan vastagra nyújtsuk, amekkora pogácsákat szeretnénk. A tetejét vagy késsel vagdossuk be, vagy a szaggatóval ütögessünk bele mintát.Tojással kenjük a tetejét és reszelt sajtot lehet rá tenni!





Hót-dog kifli





Hót-dog kifli
Hozzávaló: 2,5 friss élesztő, 2 kiskanál cukor, 2,3 dl tej, 50 dkg kenyérliszt / BL 80 as /vagy 30dkg finom liszt és 20dkg rétes liszt keverve,, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1 kiskanál só, kenéshez - 1 tojássárgája.

Készítés: az élesztőt langyos, cukros tejben fölfuttatjuk 10 - 15 perc alatt. Ezután a liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal / margarin / , és sóval tésztát gyúrunk belőle
. / kenyérsütőgép dagasztó fokozata /. Majd letakarva a duplájára kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és öt részre osztjuk. Egyenként négyzetekre nyújtjuk, majd egyik csücsöktől a szemben lévő másikig feltekerjük. Középen félbe vágjuk, majd anélkül, hogy meghajtanánk sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Meleg helyen kelesztjük kb. 40 percig, majd egy kevés vízzel kikevert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

Én most meg töltöttem virslivel és úgy sütöttem meg de lehet simán és utólag virslivel






Zsemle




Zsemle
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt, 2 teásk. só, 2,5 dkg élesztő,
- 1 evők. porcukor, 4 dl tej, 5 dkg margarin,
- 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztbe keverem a sót, a közepébe mélyedést csinálok és beleszórom a porcukrot, majd rámorzsolom az élesztőt és ráöntök egy kis langyos tejet a 4 dl-ből, majd hagyom 10 percig, hogy felfusson az élesztő.
Ezután belerakom az olvasztott margarint és a maradék langyos tejjel tésztává dagasztom össze.
Kelesztőtálban a duplájára kelesztem, majd 10 zsemlét készítek belőle, amiket sütőpapíros tepsibe rakok.
Letakarva még egy órát kelesztem így, majd a tetejüket felvert tojással lekenem és előmelegített 190 fokos sütőben megsütöm őket, úgy 20 perc alatt.

Jó étvágyat kívánok hozzá ! ! !





 Sajtos tallér!

Sajtos tallér!
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 dkg reszelt sajt
2 ek tejföl
1 tk sütőpor
1 tk só
1 ek olaj
1 egész tojás

A vajat felolvasztottam, majd minden hozzávalót belehelyeztem egy tálba és szépen összegyúrtam. A összegyúrt tésztából kis pici golyókat formáztam és négyesével az ostyasütő lapjára helyeztem. . 1-2 perc alatt aranybarnára sültek. Kiszedtem és már jöhetett is a következő adag.






 Krumplis lángos







 Krumplis lángos
Recept: (Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj) A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel

az élesztőt. A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nõtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bõ, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.





Hamburger Zsemle házilag



Hamburger Zsemle házilag
Hozzávalók:

•2 dl langyos tej
•2 ek. cukor
•1 tk. só
•40 g olaj
•1 tojás
•100 g joghurt
•60 dkg liszt
•2 dkg élesztő
•+ 1 tojás a kenéshez
Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 percig




Pita tészta





Pita tészta:

3 dl langyos víz
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
50 dkg liszt (esetleg graham liszt)én simalisztet használok
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 12 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Kerek formákat készítek, síkálok belőlük, 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 4 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.Lehet látni, ha felpúposodott a tészta már majdnem jó.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz és nem puhul meg,csak repedezik. Sütés után a gyúrótáblán hagyom letakarva kihűlni. Az a tapasztalatom, ha nem takarom le,nem lesz olyan puha.






Gyros


Gyros

HÚSI KÉSZÍTÉSE.:

ÉN MOST SERTÉS HÚSBÓL CSINÁLTAM DE BÁR MILYEN HÚS JÓ HOZZÁ.
Egy kg húst apróra vágtam és Horváth Rozi Gyors pác Gyros fűszerkeverékkel megszórtam,hagytam állni fél órát majd kevés olajon megpároltam majd megsütöttem ,de nem nagyon csak kicsit ne,hogy kiszáradjon.
Öntet:Egy nagy tejfölt elkeverünk bőven majonézzel, és egy gerezd fokhagymát is nyomunk bele, egy pici sóval ízesítjük és annyi tejet öntünk hozzá,hogy öntet legyen belőle.Csípős szósz:

Az előbbi öntethez teszünk még egy kis csilipaprikát, vagy erős Pistát, és egy pici borsot, de piros arannyal sem rossz.Mindenféle finom zölddel tálaltam:

paradicsom, uborka, lila káposzta, lila hagyma, zöldhagyma
Mielőtt megtöltöm a pitákat 20 másodpercre beteszem a mikróba :







Quesadillas


  

Quesadillas (Magyarul mexikói pizza. Tortrillából)
Tortilla receptje:

50 dkg liszt, 1 csomag átszitált sütőpor, 1 teáskanál só, 0,5 dl olaj, 3 dl langyos víz

Elkészítése:

Az összes hozzávalót a víz felével elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi vizet is, illetve amennyit felvesz ( liszt függvénye +- max 1-2 cseppel több vagy kevesebb) Lisztezett deszkán kb 10 percig dagasztjuk, gyúrjuk, amíg ruganyos tésztát kapunk. Ha ez megvan akkor 8 részre osztjuk és kis korongokat formálunk belőle.
majd egy kissé benedvesített konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük őket.

Ha kipihenték magukat akkor sodrófával 2-3 mm laposra nyújtjuk őket ( nyugodtam mehet jó laposra, mert felhólyagozódik megnő sütés közben)

Serpenyőben sütjük amit előmelegítünk a nagy és a kis láng között félúton sütjük őket

1-2 perc alatt az egyik majd megfordítva a másik oldalát is.

Légmentesen zárt csomagolásban a hűtőben pár napig simán eltartható, sőt fagyasztható is.

quesadillas.: A baconöshöz:

3 szelet bacon, 1 paradicsom és 4 szelet sajt. A baconszeleteket előzőleg kisütjük, beleteszünk a serpenyőbe egy tortollát majd arra szeletelt sajtot erre a baconokat, került rá paradicsom szeletek ismét sajt szeletek és lefedjük 1 tortillával.

Kb 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, ( egy tányért használjunk segítségül) az pont elég, hogy a sajt folyóssá váljon benne.

A tejfölös:

2 evőkanál tejföl, schnidling apróra vágva, 2 evőkanál kukorica, 15 dkg sonka apróra vágva, negyed kaliforniai paprika apróra vágva, só, bors ízlés szerint ezt jól összekeverjük.

És trappista sajt kb 10 dkg reszelve.

A menet tortilla be a serpenyőbe rá egy kis reszelt sajt, majd a tejfölös massza, erre ismét sajt és a tortilla.

Menet mint az előzőnél 1-1percig sütjük mind a 2 oldalát míg a sajt folyós nem lesz benne.

Bolognais:

Na ezt nem vittük túlzásba 30 dkg darált hús, 1 csomag bolognai szósz tasakos elkészítjük az ott leírtak szerint, 4 szelet sajt. És a menet ugyanaz mint az előzőeknél. Serpenyőbe mehet 1 tortilla rá sajt erre a szósz majd ismét sajt erre a tortilla és a sütés 1-1 perc mindegyik oldalon.







Pupusas




Pupusas

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120 ml víz,

Töltelék:
2 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál sonka apróra vágva, 1 evőkanál kockázott bacon amit kicsit lepirítottam, 1 paprika nagyon apróra vágva, pár szelet póréhagyma szintén picire vágva, 2 gerezd fokhagyma, csipet só

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni, pont elég neki annyi pihenő míg a tölteléket elkészítjük.
A sonkát, paprikát, póréhagymát apróra daraboljuk, a bacon szalonnát egy kicsit megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Egy tálba tesszük a tejfölt, hozzáadjuk a többi hozzávalót sózzuk ha kell és jól összekeverjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,kicsit kinyújtjuk,teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből,majd a széleit összecsípjük, kicsit lapítjuk és egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt megsütjük előbb az egyik majd a másik oldalát is, ez kb 3-4 perc.




Sajtos-túrós pogácsa


Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók: 60dkg liszt,
25dkg margarin vagy 20 dkg zsír
2 tojás sárgája
20dkg reszelt sajt a tetejére,
50dkg túró
5dkg élesztő+1dl tej és pici cukor a felfuttatáshoz
1,5 ek. só
2 kis dobozos tejföl
+ 1 db tojás a lekenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a só kivételével lágy tésztát gyúrunk. A sót a legvégén rakjuk bele és újból összegyúrjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Ezután lisztezett lapon ujjnyi vastagra nyújtjuk és 2x hajtogatjuk. A végén ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tojással és reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180-190 fokon aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése